ZADNJE UPOZORENJE?

Rusija prozvala NATO za destabilizaciju Europe

11.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Na jučerašnjem sastanku vodstva ruske vojske i NATO saveza, ruska strana predvođena načelnikom generalštaba Nikolajem Makarovom upozorila je NATO da njegovi postupci destabiliziraju Europu jednostranim razvijanjem proturaketnog štita

Moskva traži da zna 'što se radi, zašto se radi, i u kojim vremenskim razmacima će biti izvedeno'. Traži garancije da je proturaketni sustav namijenjen zaštiti NATO-vih članica od mogućih napada iz Irana ili Sjeverne Koreje, a ne da ga se po potrebi može koristiti i kao vojnu prijetnju Rusiji.

Ranije u prošlom tjednu Rusija je upozorila Sjevernoatlantski savez da će otkazati suradnju oko razvoja proturaketnog sustava ukoliko NATO nastavi raditi na svoju ruku. 'Bez kolektivnog razmatranja, bez uzimanja u obzir mišljenja svih zainteresiranih strana, donose se rješenja koja mogu utjecati na stanje bezopasnosti i stabilnosti na Euroatlantiku', stajalo je između ostalog u priopćenju ruske diplomacije. Državna novinska agencija RIA piše da je to posljednje upozorenje ruske strane.

Novu rundu ruskog negodovanja izazvale su najave koje dolaze od predsjednika Obame, o postavljanju brodovlja s antibalističkim projektilima u Španjolskoj, te kopnenih sistema u Rumunjskoj, Poljskoj i Turskoj. Rusija brine da bi takav sustav oslabio prijetnju njenog vlastitog nuklearnog arsenala, koji je jedan od glavnih faktora odvraćanja vojnih napada u suvremenom svijetu.

Usprkos povremenim napetostima, Rusija i NATO danas imaju znatno bliskije odnose nego u vremenima kada je Moskva bila glavni grad Sovjetskog Saveza. Tako se i na ovom sastanku dogovarala globalna suradnja u borbi protiv gusarenja, te suradnja na Mediteranu u suzbijanju terorizma i proliferacije oružja za masovno uništenje.

No ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nedavno je upozorio da u idućem desetljeću odnosi Rusije i Zapada imaju dvije alternative: 'Ili će se postići sporazum o proturaketnoj obrani i funkcionalan mehanizam suradnje ili će započeti nova utrka u naoružavanju.'

Višegodišnji spor ponovno se, dakle, aktualizirao, premda su Medvedev i Obama prije dvije godine dogovorili ne samo zamrzavanje projekta kojeg je gurao George Bush, nego i djelomičnu demilitarizaciju pribaltičkog dijela Europe.