PETA GENERACIJA

Rusija predstavila borbeni avion 'Šah-mat', rival američkom 'nevidljivom' lovcu F-35

20.07.2021 u 18:16

Bionic
Reading

Rusija je u utorak na MAKS-u, godišnjoj izložbi aviona u Moskvi, predstavila prototip svog novog Sukhoi borbenog aviona pete generacije za koji je najavljeno da će prvi put poletjeti 2023., a prva bi serija trebala biti proizvedena 2026.

Ratni avion, koji je dobio naziv “Šah-mat”, vjerojatno će postati rival američkom “nevidljivom” lovcu F-35, rekao je Oleg Pantelejev, šef analitičke službe agencije Aviaport.

Očekuje se da će novi ruski borbeni avion prvi put poletjeti 2023. godine, a prva serija trebala bi biti proizvedena 2026., rečeno je na predstavljanju, kako prenosi agencija Interfax.

Iz Rosteca, ruskog državnog zrakoplovnog i obrambenog konglomerata, poručili su da će avion biti teško detektirati i da će imati niske operativne troškove.

U kratkom promotivnom videu sudjelovali su piloti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indije, Vijetnama i Argentine, pa se pretpostavlja da Moskva svoj novi avion namjerava predstaviti i na inozemnim tržištima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Posljednjih je godina Rusija uspješno proizvela prototipove novih sustava naoružanja, no čini se da je imala određene probleme u nastojanju da krene sa serijskom proizvodnjom, kako piše Reuters.

Zemlja, od kada je Vladimir Putin na vlasti, izdvaja golema sredstva za vojno zrakoplovstvo i naoružanje, i u okviru vlastitih oružanih snaga, ali i u nastojanju da poveća prihode od izvoza oružja. Novo rusko oružje velikim se dijelom temelji na sovjetskoj tehnologiji iz doba Hladnog rata.

Rusija već ima borbene avione četvrte generacije – Sukhoi Su-27 teške kategorije i Mikoyan MiG-29 lakše kategorije. Kako je naveo Pantelejev, iz skupine aviona teške kategorije, Rusija za sada ima samo jedan takav primjer pete generacije, Su-57, koji nema svoj ekvivalent u lakoj kategoriji.

“Borbeni avioni lake kategorije puno su traženiji nego avioni teške kategorije, jeftiniji su i prikladniji za države koje nemaju velike teritorije”, rekao je Pantelejev za Reuters.

Rusija je svoj “nevidljivi” borbeni avion Sukhoi Su-57 predstavila na MAKS-u 2011. godine

Vlasnik kompanije koja proizvodi zrakoplove Sukhoi, a koja datira još iz sovjetske ere, je United Aircraft Corporation, dio konglomerata Rostec.