tvrde britanci

Rusija otkazala veliku vježbu jer nema dovoljno vojnika

29.08.2023 u 09:24

Bionic
Reading

Britanska obavještajna služba smatra da je Rusija vrlo vjerojatno otkazala planirane zajedničke strateške vježbe koje su trebale biti održane tijekom rujna. Vježba ZAPAD 23 je važan događaj koji se redovno organizira i predstavlja vrhunac godišnje vojne obuke

Rusija još od 2010. godine u četverogodišnjim ciklusima rotira strateške vježbe diljem zemlje, no Moskva ih, prema riječima britanskog ministarstva obrane, posljednjih godina organizira na zapadu Rusije najmanje svake druge godine.

Britanci smatraju da iza te odluke leži favoriziranje 'odgovora na ono što Rusija vidi kao prijetnju NATO-a'. Ova vježba je, nakon ZAPAD-a 21, trebala biti najveća još od sovjetskih vremena.

'Loš učinak ruske vojske u Ukrajini pokazao je da su zajedničke strateške vježbe imale ograničenu vrijednost i da su u velikoj mjeri bile samo za pokazivanje. Rusija je vjerojatno otkazala ZAPAD 23 jer nemaju dovoljno trupa i opreme', vjeruju u britanskom ministarstvu.

'Postoji realna mogućnost da je rusko vodstvo također ranjivo na unutarnje kritike do kojih bi moglo doći ako usred rata odluče održati još jedne zavaravajuće, naoko uspješne vojne vježbe', zaključuju britanski stručnjaci.

  • +9
Južna Ukrajina Izvor: Profimedia / Autor: Dmytro Smoliyenko / Sipa Press / Profimedia