NEOČEKIVAN POTEZ

Rusija odgodila prodaju oružja Asadu

04.09.2013 u 19:07

Bionic
Reading

U trenucima kada Zapad, koji se sprema vojno intervenirati u Siriji, kritizira Rusiju zbog podržavanja i naoružavanja vojske Bašara al Asada, Moskva je službenoj Asadovoj vojsci stopirala isporuku raketnih sustava S-300

Jedna pošiljka tog oružja trebala je biti isporučena do srpnja 2014., ali je dostava odgođena do 2015-16. Službena Moskva, a to je potvrdio i predsjednik Vladimir Putin, kašnjenje s isporukom nekih dijelova S-300 opravdava time što Sirija nije platila naručeno.

Nekoliko godina kasnit će i doprema 12 borbenih zrakoplova MIG-29M/M2 koje je sirijski režim naručio još 2007., a razlog je opet – nepotpuna isplata (navodno samo 30 posto od dogovorenog).

Od početka građanskog rata u Siriji 2011. Rusija tvrdi da ne krši nijedan međunarodni embargo na prodaju oružja Siriji, nego da isporučuje pošiljke koje su ranije dogovorene temeljem ugovora koji je, kako tvrdi, dužna poštivati.

Zanimljivo je da zapadni mediji prenose informacije po kojima je Rusija pred sukob sa SAD-om naoružala Asadovu vojsku vrlo moćnim oružjem, iako je Vladimir Putin još u lipnju naglasio da svi dijelovi sustava nisu isporučeni sirijskom partneru. Sirija, dakle, u ovom trenutku ne raspolaže sa S-300.

Modernizirani ruski S-300 opisuje se kao jedan od najmoćnijih proturaketnih sustava pomoću kojih bi Asad mogao spriječiti operacije izraelskih aviona na svojoj i libanonskoj granici. Procjenjuje se da bi problema sa S-300 imali i planirani američki napadi iz zraka.