antilobistička reakcija

Rusija ne vidi razlog da UN pokrene akciju protiv Irana

31.01.2018 u 21:18

Bionic
Reading

Rusija ne vjeruje da ima temelja pokrenuti u Ujedinjenim narodima akciju protiv Irana, rekao je ruski veleposlanik pri UN-u u srijedu nakon što je u Washingtonu pogledao dijelove oružja kojim je, kako tvrdi Washington, Iran opskrbljivao jemenske pobunjenike

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa mjesecima lobira u Ujedinjenim narodima da pozovu Iran na odgovornost. Istodobno prijeti da će raskinuti nuklearni sporazum koji su Sjedinjene Države i druge svjetske sile 2015., zaključile s Iranom ako se ne promijene, po ocjeni administracije, najštetnije odredbe tog ugovora.

'Čuli smo tek nejasno o nekakvoj akciji', rekao je ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja u srijedu i dodao 'ako postoji neki prijedlog vidjet ćemo. Ne možemo ocjenu dati unaprijed prije nego što doznamo o čemu se radi'.

Na pitanje ima li temelja za pokretanje akcije protiv Irana u UN-u Nebenzja je odgovorio 'Ne'.

Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley povela je članove Vijeća sigurnosti, njih 14, u vojni hangar blizu Washingtona u ponedjeljak i pokazala im dijelove oružja za koje Pentagon tvrdi da su balistički projektili proizvedeni u Iranu te 4. studenoga ispaljeni iz Jemena na Rijad, prijestolnicu Saudijske Arabije. Pokazala im je i drugo oružje.

Iran i Saudijska Arabija, koja je američka saveznica, podržavaju suprotstavljene strane u ratu u Jemenu.

  • +7
Sukobi u Jemenu traju već pola stoljeća Izvor: Reuters / Autor: KHALED ABDULLAH

Iran niječe da opskrbljuje oružjem šijitske poubnjenike Hutije i tvrdi da je oružje koje je Washington pokazao 'fabricirano'.

Nebenzja smatra da ti dokazi nisu dovoljni i poziva odbor Vijeća sigurnosti za sankcije, u kojem su diplomati iz 15 zemalja članica Vijeća, da razmotri izvješće koje su sastavili UN-ovi stručnjaci.

Postoji nekoliko opcija koje bi UN mogao aktivirati protiv Irana, a uključuju oštrija ograničenja za balističke projektile ili sankcije protiv pojedinih Iranca ili entiteta, rekla je Haley.