unatoč svim dozvolama

Iran zabranio prelet bugarskom vladinom zrakoplovu na putu prema Rijadu

29.11.2017 u 17:45

Bionic
Reading

Iran nije dopustio pristup svojem zračnom prostoru bugarskom vladinom zrakoplovu koji je prevozio izaslanstvo predvođeno premijerom Bojkom Borisovom u posjet Saudijskoj Arabiji, rekla je u srijedu bugarska ministrica vanjskih poslova

Ekaterina Zaharieva kazala je novinarima da je zrakoplov imao sve potrebne dozvole za prelet preko Irana na putu prema Rijadu kasno u utorak, ali kada je ušao u iranski zračni prostor, iranske su ga vlasti zamolile da ga napusti.

Zaharieva, članica izaslanstva na tom letu, kazala je da se zrakoplov morao vratiti u Tursku nakon tog, kako je kazala, 'neobjašnjivog odbijanja Irana u posljednji trenutak'.

Dodala je da je zrakoplov morao tražiti dozvolu za prelet preko iračkog zračnog prostora, zapadno od Irana, kako bi stigao na krajnje odredište.

Zaev i Borisov prilikom potpisivanja dogovora Izvor: Pixsell / Autor: Maja Zlatevska

Objasnila je da je Teheran kazao Sofiji da je odluka donesena zbog toga što je zrakoplov blago skrenuo s planirane rute, no bugarske vlasti s time se ne slažu i pozvale su iranskog otpravnika u Bugarskoj na razgovor da im objasni slučaj.

'Vladin zrakoplov osigurao je sve potrebne diplomatske dozvole za prelet preko iranskog zračnog prostora'.

Borisov je prvi bugarski premijer koji je posjetio Saudijsku Arabiju.