POLA STOLJEĆA borbi

Vrije u Jemenu: Ovih pet stvari morate znati o sukobima u toj zemlji

05.12.2017 u 22:17

Bionic
Reading

Rat u Jemenu razbuktava se iz dana u dan, a tijekom ponedjeljka pobunjeni Hutiji objavili su kako je njihov nekadašnji ratni saveznik, a sada neprijatelj, bivši predsjednik Ali Abdullah Saleh ubijen u borbama u Sani. Jemen već gotovo pola stoljeća prolazi kroz ratne sukobe, a najnoviji je počeo prije dvije godine, kad je Saudijska Arabija počela sa zračnim napadima. Donosimo pet glavnih stvari koje morate znati o Jemenu i sukobu u toj zemlji

Gdje je Jemen?

Jemen je država u jugozapadnoj Aziji, s obalama na Crvenom moru, u Adenskom zaljevu i Arapskom moru. Po obliku vladavine je republika, a današnja država Jemen nastala je 1990. ujedinjenjem Arapske Republike Jemen i Demokratske Narodne Republike Jemen.

Što se događa u Jemenu?

Prema službenoj verziji, Saudijska Arabija i njezini saveznici bore se protiv Hutija koji ne podržavaju međunarodno priznatog predsjednika Abda Raba Mansura Hadija, koji je pobjegao u Saudijsku Arabiju. Na sjeveru zemlje žive šijiti, kojima pripadaju i Hutiji, dok na jugu žive suniti, što je očekivano dovelo i do sukoba na vjerskoj razini. Lokalna plemena pak podržavaju jednu ili drugu stranu, a intervencijom arapskih država sukob u Jemenu je dobio i regionalno-političku dimenziju jer službeni Rijad smatra kako bi Hutiji u slučaju prevlasti kao šijiti mogli potpasti pod utjecaj Irana. Tu je i sveprisutna Al Kaida koja se kao sunitska organizacija bori protiv Hutija.

  • +7
Sukobi u Jemenu traju već pola stoljeća Izvor: Reuters / Autor: KHALED ABDULLAH

Tko su Hutiji?

Hutiji, koji sebe nazivaju Ansar Alah, militantna su skupina šijitske sekte zejdita i potječu iz planinskih predjela u pograničnom području sa Saudijskom Arabijom. Nakon što je središnja vlada pokušala zejditsku vjersku praksu prilagoditi sunitskoj, formirao se otpor koji se 2004. godine razvio u oružani sukob, a Hutije je počeo podržavati Teheran.

Koji su ciljevi Hutija?

Njihovi ciljevi sadržani su u samom logotipu na kojem stoji 'Bog je velik, smrt Americi, smrt Izraelu, prokletstvo židovima, pobjeda islama'. Hutiji okupljeni oko svojeg vođe Abdulmalika al Hutija tvrde da se bore protiv korumpirane elite i 'sunitskog ekstremizma'.

  • +5
Rat u Jemenu Izvor: Reuters / Autor: ABDULJABBAR ZEYAD

Koji je glavni cilj intervencije?

Analitičari ističu kako iza intervencije Saudijske Arabije i njezinih saveznica stoji borba za dominaciju između sunitske Saudijske Arabije i šijitskog Irana. Time se Jemen pridružio ostalim zemljama u regiji u kojima se vode borbe za premoć, poput Libanona, u kojem službeni Rijad podržava sunitsku središnju vladu, a Teheran šijitsku miliciju Hezbolah.

U Siriji pak režim Bašara al Asada ima iransku podršku, dok sunitski pobunjenici imaju podršku Saudijske Arabije.