strani agenti

Rusija naredila zatvaranje udruge za ljudska prava Memorial

28.12.2021 u 14:22

Bionic
Reading

Vrhovni sud Rusije u utorak je presudio da najpoznatija udruga za ljudska prava u zemlji, Memorial, mora biti zatvorena zbog kršenja zakona koji nalaže da se udruge koje se financiraju iz inozemstva moraju registrirati kao strani agenti, izvijestila je RIA

Ova presuda jedna je u nizu poteza protiv oporbenih stranaka i udruga za ljudska prava u Rusiji gdje je iza tešetaka završio i najglasnij kritičar Kremlja Aleksandar Navaljni, piše Reuters.

Moskva na kritike odgovara da samo provodi zakone kojima je cilj borba protiv ekstremizma i stranog utjecaja.

Odvjetnik Memoriala tvrdi da je tužba protiv udruge bila politički motivirana te da će uložiti žalbu na današnju presudu i u Rusiji i na Europskom sudu za ljudska prava (ECHR).

Memorial su osnovali disidenti posljednjih godina Sovjetskog Saveza i udruga je u početku bila usredotočena na dokumentiranje zločina tijekom Staljinove ere, no sve otvorenije kritizira i represiju pod predsjednikom Vladimirom Putinom.

Vlasti su 2015. stavile udrugu na službeni popis "stranih agenata", zbog čega je bila ograničena u svojim aktivnostima.

Prošli mjesec su tužitelji optužili Centar za ljudska prava Memorial, sa sjedištem u Moskvi, i matičnu organizaciju Memorial International za kršenje spomenutog zakona o stranim agentima, zatraživši njihovo zatvaranje.

Tužitelj Aleksej Žafjarov je prilikom obraćanja Vrhovnom sudu rekao da Memorial International iskrivljuje povijest jer stvara lažnu sliku SSSR-a kao terorističke države.

Također je kazao da se na popisu žrtava staljinističke represije kojeg je sastavio Memorial International nalaze i nacistički suradnici koji na svojim rukama imaju krv sovjetskih građana.

Tužitelji predbacuju Memorial Internationalu da svoje publikacije, uključujući i objave na društvenim mrežama, nije označio na na način na koji to traži zakon i tvrde da udruga skriva "pravu ulogu stranih agenata" i pokušava utjecati na vladinu politiku i javno mnijenje.

Putin je prošli mjesec rekao da Memorial brani udruge koja Rusija smatra ekstremističkim i terorističkim te da se na njihovom popisu žrtava političkog progona nalaze nacistički kolaboracionisti.