ROBNA RAZMJENA BOGATIH I SIROMAŠNIH

Rusija naoružava Zimbabve u zamjenu za rudnik platine

27.06.2012 u 11:44

Bionic
Reading

Ruska državna kompanija Rostehnologija ovih dana u Zimbabveu pregovara o preuzimanju jednog od najvećih nalazišta platine na svijetu. Premda je Zimbabve doslovce među nekoliko najsiromašnijih zemalja na globusu, Kommersant piše da se dvije strane dogovaraju o tome da se pravo na eksploatiranje nalazišta Zimbabveu plati – vojnim helikopterima

Nije poznato koja se vrsta ratnih zrakomlata nudi zemlji u kojoj se nezaposlenost procjenjuje na 80-90 posto dok joj je BDP po glavi stanovnika otprilike 37 puta manji od hrvatskog. Rostehnologija je zagrizla za nalazište Darwendale koje se sa svojih 19-ak tona platine procjenjuje kao drugo najveće na svijetu, s tim da njegovi ukupni resursi – sa zlatom, niklom, mjedi i drugim metalima – teže oko 755 tona. U igri za eksploataciju navodno su i kompanije poznatih oligarha Ališera Usmanova te Viktora Vekselberga. Kao izvor informacije Kommersant navodi ured ruskog predsjednika.

Rudna bogatstva ne pomažu ekonomiji Zimbabvea u zadnjih 30-ak godina, otkako zemljom vlada Robert Mugabe. Međunarodna zajednica osuđuje njegov režim zbog brutalnog tlačenja ljudi, pljački, ubijanja oporbenjaka, korupcije i katastrofalne zemljišne revizije koja je uništila ekonomiju nekad stabilne južnoafričke države pretvorivši je u jedan od potencijalnih izvora nestabilnosti u regiji. Groznoj ekonomskoj situaciji pridonose i sankcije koje su režimu Mugabea uveli SAD i Europska unija.

Rusija, koja kao rudno najbogatija zemlja svijeta nastoji kontrolirati i druga svjetska nalazišta, često u pregovorima sa državama u kojima se nalaze traženi resursi nudi svoju vojnu tehniku u zamjenu za sudjelovanje u lokalnim nalazištima. Ruska Lenta piše da su slični dogovori već postignuti u Indoneziji, Alžiru, Venezueli i Sudanu.