žure biti prvi

Rusija najavila da će imati cjepivo protiv koronavirusa kroz dva tjedna: Bit će to trenutak kao kad smo lansirali Sputnik

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 31.07.2020 23:08
  • Objavljeno 31.07.2020 u 22:22
tportal

Izvor: Sputnik / Profimedia / Autor: N. N.

Rusija je odlučna da postane prva država u svijetu koja će odobriti cjepivo protiv koronavirusa. Cjepivo bi trebalo biti pušteno u opću upotrebu kroz dva tjedna.

Unatoč zabrinutosti za njegovu sigurnost i efikasnost interes za ovim cjepivom je iskazalo oko 20 zemalja i neke američke kompanije, javlja CNN.

Kiril Dimitrijev, šef ruskog državnog fonda koji financira istraživanje cjepiva protiv koronavirusa nazvao je utrku Rusije za razvoj prvog cjepiva protiv koronavirusa na svijetu 'trenutkom Sputnika', uspoređujući to s povijesnim uspjehom Sovjetskog Saveza, kada su 1957. godine lansirali prvi svjetski satelit u svemir.

'Amerikanci su bili iznenađeni kada su čuli zvuk Sputnika. Isto je i s ovim cjepivom. Rusija će ga imati prva', dodao je on samouvjereno.

Međutim, Rusija nije objavila nikakve znanstvene podatke o svom testiranju cjepiva, navodi CNN i ističe da je nemoguće znati koliko će proizvod biti pouzdan i siguran. Postoji, također, velika zabrinutost da je testiranje cjepiva na ljudima nepotpuno.

Međutim, u Moskvi se ne obaziru mnogo na skepsu koja dolazi iz drugih zemalja.

Rusko cjepivo protiv koronavirusa moglo bi se primijeniti na civilima već 15. kolovoza, javlja Moscow News pozivajući se na Interfax koji je opet naveo izvor u ruskom Nacionalnom istraživačkom centru za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja.

Izvor je rekao da će Ministarstvo zdravstva vjerojatno registrirati cjepivo, koje još prolazi kroz klinička ispitivanja, između 10. i 12. kolovoza.

'Epidemija koronavirusa u Rusiji se stabilizirala, ali situacija je i dalje teška i lako se može pogoršati', upozorio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!