reporteri bez granica

Rusija ide na Međunarodni kazneni sud zbog raketiranja tv tornja u Kijevu

05.03.2022 u 13:46

Bionic
Reading

Udruga Reporteri bez granica (RSF) objavila je u subotu da je podnijela tužbu Međunarodnome kaznenom sudu (ICC) nakon što su u utorak ruske snage raketirale i pogodile televizijski toranj u Kijevu, nazvavši taj čin "ratnim zločinom".

"Udruga Reporteri bez granica 4. ožujka podnijela je tužbu glavnome tužitelju Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) zbog ratnog zločina koji su počinile ruske snage u Ukrajini. Od početka agresije na Ukrajinu 24. veljače, ruska vojska je namjerno bombardirala nekoliko televizijskih tornjeva diljem zemlje", stoji u priopćenju organizacije.

U utorak, šestoga dana ruske invazije na Ukrajinu, ruska raketa pogodila je tv toranj nedaleko od Babij Jara, klanca u svijetu poznatog po pokolja iz 1941. kada su nacisti u dva dana strijeljali i ubili više od 30.000 židova. U napadu na tv toranj poginulo je pet osoba.

Reporteri bez granica tvrde da su još "najmanje tri tv tornja pogođena u bombardiranjima, u Korostenu, Lisičansku i Harkivu, a dvije radiodifuzne antene prestale su emitirati nakon što je nad njima kontrolu preuzela ruska vojska. Radi se o antenama u Melitopolju i Hersonu.

"Namjerna bombardiranja raznih medijskih infrastruktura, poput tv tornjeva i antena, predstavljaju ratni zločin i pokazuju razmjere ofenzive koju je pokrenuo Putin protiv prava na informacije", istaknuo je u priopćenju glavni tajnik Reportera bez granica Christophe Deloire.

  • +2
Ukrajinci digli u zrak most kako bi zaustavili ruski konvoj pred Kijevom Izvor: Profimedia / Autor: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U srijedu navečer tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda najavio je "hitno otvaranje istrage" o situaciji u Ukrajini, pošto je dobio zeleno svjetlo 39 zemalja članica ICC-a.

Međunarodni kazneni sud je stalni sud sa sjedištem u Den Haagu, osnovan 2002. Organizacijski je izvan Ujedinjenih naroda. Njegova pravna osnova je Rimski statut iz 1998., a nadležan je za procesuiranje četiriju temeljnih zločina: genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i zločina agresije, pri čemu je posljednji priključen kasnije.