svemirska SURADNJA

Rusija i SAD grade postaju na Mjesecu, sljedeći korak - put na Mars

27.09.2017 u 16:11

Bionic
Reading

Rusija i Sjedinjene Države dogovorile su u srijedu suradnju u NASA-inom projektu izgradnje prve lunarne svemirske postaje kao dijelu dugoročnog projekta za istraživanje udaljenih dijelova svemira te misija slanja ljudi na Mars

Kako piše britanski The Telegraph, lunarna svemirska postaja naziva Deep Space Gateway funkcionirala bi po principu Međunarodne svemirske postaje (ISS) te bi ona bila otvorena za astronaute i kozmonaute iz čitavog svijeta.

Voditelji projekta se nadaju kako će nova lunarna postaja omogućiti čovječanstvu pripremanje svemirskih letova na Mars, ali i dalje u svemirskim prostranstvima Sunčeva sustava.

'Partneri namjeravaju razviti međunarodne tehničke standarde koji bi se kasnije koristili, posebice stvaranje svemirske postaje u lunarnoj orbiti', stoji u priopćenju ruske svemirske agencije nakon potpisivanja sporazuma u australskom Adelaideu.

'NASA poduzima korake u približavanju Mjesecu te bi astronauti započeli gradnju i testiranje sustava potrebnih za izazovne misije u dalekim svemirskim prostranstvima koja uključuju Mars. Mjesec nudi okruženje kakvo je potrebno za stjecanje novih iskustava za neke buduće misije u Sunčevu sustavu, ali i za pristup i odlazak astronauta s Mjesečeve površine u samo nekoliko dana', stoji u zaključku NASA-inog priopćenja.