SIJEVAJU OPTUŽBE

Rusija: Hrvatska pokatoličuje Srbe, MVEP: Odgovorit će im EU

09.06.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u izvješću 'Neonacizam – prijetnja ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava' u kojem se kritizira jačanje nacionalizma i krajnje desnice u Europi, optužilo je Hrvatsku da je zbog etničke nesnošljivosti u Hrvatskoj u posljednjih 19 godina preko 30 tisuća Srba prešlo na katoličanstvo

Prema navodima iz izvješća Srbi u Hrvatskoj prelaze na katoličanstvo uglavnom zbog želje roditelja koji na taj način žele spriječiti maltretiranje svoje djece u školama na osnovi etničkog i vjerskog porijekla.

Rusi navode da Srbi u Hrvatskoj imaju problema i pri pronalasku posla, povratu imovine i korištenju ćiriličnog pisma. Kao primjer ekstremne organizacije, između ostalih, navode Hrvatsku čistu stranku prava (HČSP), smetaju im hrvatski dragovoljci koji se bore na ukrajinskoj strani u tom sukobu, izbrojali su ih 20, a također prigovaraju zbog toga što u našoj zemlji ne postoji zakon protiv povijesnog revizionizma. Kao pozitivne primjere navode rad bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i Antifašističke lige.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac izbjegao je komentirati izvještaj ruskog ministarstva vanjskih poslova pravdajući se da ne može to učiniti samo na osnovi novinarskih natpisa, a izvješće ne stigne pročitati jer je na putu prema Rijeci.

Što se tiče same teme porasta etničke netrpeljivosti, pozvao se na izvještaj Srpskog narodnog vijeća (SNV) za 2014., o čemu je tportal već pisao, a koji upozorava na trend porasta nacionalizma i šovinizma u našem javnom prostoru te govora mržnje i nasilnih poruka prema pripadnicima manjina, posebno prema srpskoj.

'Što se tiče vjerskih sloboda i slobode vjeroispovijesti, to je ozbiljna tema o kojoj se kod nas, nažalost, nedovoljno raspravlja i nema nikakve sumnje da ta tema zavređuje posebnu pažnju. Tim više što je u nekim ranijim izvještajima američkog ministarstva vanjskih poslova bilo kritičkih nalaza i ocjena, a kakvo je stanje u pogledu brojki i prakse, teško je reći bez adekvatne rasprave sa svima koji tome mogu doprinijeti', kazao je Pupovac.

Ono što se sada može reći, nastavio je saborski zastupnik, jest da praksa vjeronauka u školama i medijske prakse ne ohrabruju manjinske vjerske zajednice i njihove pripadnike na slobodno prakticiranje vjerskih potreba i o toj stvari nesumnjivo predstavnici njihovih crkava i predstavnici nadležnih ministarstava trebaju početi razgovor, prije svega ministarstva obrazovanja, ali i drugih odgovornih za javni prostor i javnu riječ.

Na udar iz Rusije u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova planiraju odgovarati ujedinjenim snagama s drugim zemljama Europske unije koje su spomenute u izvješću. 'S obzirom na to da su u izvještaju spomenute 33 države, uglavnom EU/NATO članice i to većinom one koje spadaju u demokratski najrazvijenije države, sve države članice Europske unije rade na zajedničkom odgovoru', poručili su iz MVEP-a.

Za optužbe koje se odnose na Hrvatsku u MVEP-u kažu da je, osim što je dio tih podataka u potpunosti neutemeljen, očito da su birani i korišteni selektivno, da bi ih se prilagodilo unaprijed određenim zaključcima.