cjepivo s istoka

Rusija do kraja tjedna očekuje registraciju Sputnika V u 25 zemalja

08.02.2021 u 09:45

Bionic
Reading

Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) očekuje da će cjepivo Sputnik V do kraja ovoga tjedna biti registrirano u 25 zemalja, izjavio je predsjednik RDIF-a Kiril Dmitriev u na TV kanalu Russia-1

"Do kraja tjedna očekujemo da će 25 regulatora, odnosno 25 zemalja, odobriti naše cjepivo" (Sputnik V), rekao je Dmitriev.

Dodao je da je rusko cjepivo dosad odobrilo 19 regulatora.

Časpois The Lancet u prošli utorak je objavio rezultate treće faze kliničkog ispitivanja cjepiva Sputnik V. Prema njima, to cjepivo djelotvorno je 91,6 posto kod simptomatskih oblika covida-19.

"Proizvodnja cjepiva Sputnjik V kritizirana je zbog njezine brzine, želje da se odmah dođe do rezultata i nedostatka transparentnosti. No rezultati objavljeni ovdje su jasni i dokazana je znanstvena utemeljenost cjepiva", ocijenila su dvojica britanskih stručnjaka, profesori Ian Jones i Polly Roy u komentaru uz studiju Lanceta.

To "znači da u borbi za smanjenje incidencije covida-19 postoji još jedno cjepivo", istaknuli su ti stručnjaci koji nisu sudjelovali u istraživanju.

Ovi prvi potvrđeni rezultati o djelotvornosti cjepiva potvrđuju početne tvrdnje Rusije koje je međunarodna znanstvena zajednica jesenas dočekala s nepovjerenjem.

Čini se da oni zasad svrstavaju Sputnjik V među najdjelotvornija cjepiva, uz Pfizer/BioNTechovo i Modernino (oko 95 posto) koji se temelje na drukčijoj tehnologiji (glasnički RNK).

Ovih tjedana u Europi se čuju pozivi da Europska agencija za lijekove (EMA) što prije počne postupak odobravanja Sputnjika V koji se već primjenjuje u Rusiji i još u nekim zemljama, primjerice u Srbiji, Argentini i Alžiru.

Rezultati objavljeni u The Lancetu dobiveni su u posljednjoj, trećoj fazi kliničkih ispitivanja cjepiva u kojima je sudjelovalo gotovo 20.000 ispitanika.