saveznici

Rusija će u Kirgistanu 'razviti' svoja vojna postrojenja

08.05.2023 u 18:06

Bionic
Reading

Rusija će "razviti" svoja vojna postrojenja u Kirgistanu, srednjoazijskoj državi saveznici Moskve, objavio je u ponedjeljak Kremlj nakon sastanka predsjednika dviju država, Vladimira Putina i Sadira Žaparova u ruskome glavnom gradu

"Šefovi dviju država istaknuli su značaj jačanja oružanih snaga Kirgistana i važnost razvoja ruskih vojnih postrojenja na njegovu teritoriju", stoji u zajedničkom priopćenju iz Kremlja.

Rusija u Kirgistanu raspolaže vojnom bazom koja se sastoji od aerodroma, pomorskog objekta na jezeru Isik-Kul i još nekoliko objekata.

Putin je Žaparova primio u ponedjeljak u Moskvi uoči održavanja velike vojne parade 9. svibnja u spomen na pobjedu nad nacističkom Njemačkom.

Ondje će kirgistanski predsjednik biti jedan od rijetkih prisutnih stranih čelnika.

Rusija i Kirgistan, bivša sovjetska republika, povezani su vojnim savezom na čelu s Moskvom, u sklopu organizacije Ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO).

Prema zajedničkoj izjavi objavljenoj u ponedjeljak, dvije zemlje planiraju "produbiti i vojnu i tehničku suradnju", kao i gospodarske i kulturne odnose da bi "postigle novu razinu integracije".

Ovo rusko vojno pojačanje odvija se u kontekstu ofenzive u Ukrajini i ozbiljnih napetosti sa zapadnim zemljama, koje su u nekoliko navrata usvojile sankcije protiv Moskve.