LAGAN, JEFTIN, RAZORAN

Rusi uspješno testirali top za svoj novi lovac pete generacije

22.09.2016 u 20:29

Bionic
Reading

Ruska vojska objavila je videosnimku testiranja vatrene moći topa razvijenog za potrebe novog ruskog lovca pete generacije Suhoj T-50A. Testiranje je obavljeno na poligonu ruskih zračnih snaga nedaleko od Moskve, a kako pišu tamošnji mediji, avionski top je uspješno položio sve ispite

Radi se, naime, o topu 9-A1-4071K kalibra 30 mm koji je težak tek 50 kilograma, što ga svrstava u najlakše topove te vrste u svijetu i čini ga idealnim u gađanju ciljeva u zraku te na zemlji.

Top koji je dizajnirao Konstrukcijski ured za visokoprecizno oružje i instrumente prije dvije godine naprednija je verzija dosadašnjeg automatskog topa Gsh-30-1 istog kalibra. Novorazvijeni top može ispaliti do 1800 zrna u minuti, što stručnjaci ocjenjuju kao optimalnu mogućnost. Novost je i to da top ima automatsko vodeno hlađenje koje smanjuje visoke temperature nastale prilikom ispaljivanja.


Tijekom ispitivanja utvrđeno je kako je top pogodan za gađanje lakih oklopnih meta na kopnu i vodi te za gađanje zračnih meta. Prema specifikacijama, uspješno pogađa kopnene i vodene mete na daljini od 1800 metara, kao i zračne mete udaljene do 1200 metara.

Dizajneri su uvjereni kako će ovaj top dramatično povećati efikasnost lovca pete generacije, dodajući pritom da se radi o znatno uspješnijem modelu od znatno skuplje konkurencije.

Lovac pete generacije Suhoj T-50 PAK FA je, inače, višenamjenski lovac sa zadaćama pružanja zračne premoći i zračnih napada, a sam zrakoplov ima mogućnost letenja nadzvučnom brzinom, režim rada motora bez dopunskog sagorijevanja, tj. superkrstarenje, visoke performanse leta, napredne funkcije te visoku integraciju opreme i računalne podrške i bit će u stanju suprotstaviti se američkim lovcima pete generacije, F-22 Raptor i F-35 Lightning


Cilj je programa PAK FA zamjena zrakoplova Su-27 MiG-29 iz službe ruskog ratnog zrakoplovstva, a prvi let Suhoja PAK FA, u trajanju od 45 minuta, uspješno je izveden 29. siječnja 2010. godine.

Za početak, ovi će zrakoplovi biti opremljeni nadograđenim motorima AL-31F koje trenutačno koristi Su-27, dok se ne dovrše potpuno novi motori koji se razvijaju posebno za PAK FA.

Kako je nedavno izjavio zamjenik ruskog ministra obrane Jurij Borisov, masovna proizvodnja višenamjenskog lovca Suhoj T-50 PAK FA kreće već iduće godine, a rusko ratno zrakoplovstvo namjerava nabaviti početnih 12 primjeraka tog mlaznog lovca pete generacije smanjene radarske uočljivosti.

Nakon uvođenja u uporabu zrakoplovu se predviđa radni vijek od 35 godina.