rat u ukrajini

Rusi svaki dan gube gotovo tisuću vojnika, a sad odustaju i od tenka T-14 jer je - preskup

05.03.2024 u 22:01

Bionic
Reading

Tenk Armata T-14 mnogo je napredniji i funkcionalniji od ruskog arsenala postojećih tenkova, ali je 'preskup' za upotrebu u Ukrajini, rekao je Sergej Čemezov, glavni direktor konglomerata Rostec, za državnu novinsku agenciju RIA

Procjena je da Armata košta između pet i devet milijuna dolara, znatno više od tenkova T-90, T-80 i T-72, koje je Moskva rasporedila u Ukrajini.

Čemezov je pojasnio da je novi glavni borbeni tenk u službi ruske vojske.

Kada je Armata predstavljena 2015., izazvala je zabrinutost nekih zapadnih analitičara da bi se mogla mjeriti s NATO-vim sustavima poput M1 Abramsa, Challengera 2 ili Leoparda 2, koje Ukrajina koristi u ratu protiv Rusije.

Rusija je reklamirala T-14 kao 'vrhunsko' oružje. Tročlana posada može daljinski upravljati njegovim topom od 125 milimetara iz sigurnosti trupa, zaštićenog debelim oklopom. Armata također sadrži sofisticirane senzore, ugrađene dronove, tehnologiju koja je može obraniti od neprijateljskih protutenkovskih raketa i razne automatizirane funkcije.

Ali u razvoju je program T-14 naišao na probleme, uključujući kašnjenja, zastoje u proizvodnji i smanjenje ukupne veličine flote. Postojala su i pitanja o pouzdanosti tenka.

Britansko ministarstvo obrane početkom 2023. reklo je da Rusija razmatra raspoređivanje svojih Armata u Ukrajini, ali je to nazvalo 'odlukom visokog rizika' s obzirom na probleme. Velika Britanija je rekla da će ti tenkovi opteretiti ruski logistički lanac jer su teži i veći od ostalih modela.

Ruski državni mediji prethodno su tvrdili da su njihovi T-14 već raspoređeni u Ukrajini, međutim ukrajinska obavještajna služba odbacila je te tvrdnje rekavši da nije vidjela nijedan T-14 u akciji.

Čemezov je za RIA-u rekao da je ruskoj vojsci lakše kupiti starije T-90 nego poslati T-14 na bojno polje u Ukrajinu.

Rusi su, prema podacima Business Insidera, do sada izgubili 2700 tenkova i 5000 različitih oklopnih vozila.

Osim toga, izgubili su oko 355 tisuća vojnika, poginulih ili ranjenih, pokazuju britanski obavještajni podaci.

Tijekom veljače Rusi su imali najveću dnevnu stopu gubitaka ljudstva od početka rata prije nešto više od dvije godine. U prosjeku su dnevno ostajali bez 983 vojnika.

  • +2
T-14 Armata Izvor: EPA / Autor: Yuri Kochetkov