suhoj 57

Gdje je ruski leteći 'Zločinac'? Napravljeni za rat u Ukrajini, a na nebu ih nema

22.10.2023 u 13:18

Bionic
Reading

Rusko ratno zrakoplovstvo još uvijek nije uspjelo probiti snažnu ukrajinsku protuzračnu obranu i postići zračnu nadmoć, što je pomalo iznenađujuće s obzirom na to da Rusi posjeduju nešto što Ukrajinci nemaju - lovac pete generacije Suhoj 57, kojem je NATO dao nadimak Felon tj. Zločinac ili Kriminalac

Su-57 za sad većinom nije bio prisutan u ratu u Ukrajini osim što je vjerojatno ispaljivao rakete s ruskog teritorija prošle godine. Zapadna obavještajna zajednica i stručnjaci za avijaciju tvrde da Rusija ne želi koristiti ovaj avion u borbenim operacijama, što sugerira da Moskva možda nema povjerenja u navodne sposobnosti ovog aviona smanjene vidljivosti te želi izbjeći dodatan pad reputacije ako Ukrajinci kojeg obore.

Dvomotorni Su-57 prvi je ruski pokušaj stvaranja lovca pete generacije. Da bi se kvalificirao za tu oznaku, zrakoplov mora imati određene značajke poput sposobnosti' krstarenja' nadzvučnim brzinama te sposobnosti smanjene vidljivosti koja mu pomaže izbjeći detektiranje radarom. Stručnjaci se pitaju li je Su-57 zaista avion pete generacije.

Prvi Su-57 predan je ruskoj vojsci 2020. godine, a prema državnim medijima, u njihovom arsenalu trenutno se nalazi desetak takvih aviona, a procjenjuje se da će taj broj do kraja iduće godine skočiti na 22 i porasti na 76 do 2028. godine. Rusija je izjavila da je ovaj avion prvi put sudjelovao u borbenim operacijama iznad Sirije 2018. godine, kao dio njihove dugogodišnje podrške režimu Bašara al Asada.

Zatim, u svibnju 2022., ruski državni mediji pozvali su se na neimenovane izvore izvještavajući da je lovac koristio protiv Ukrajine ispaljujući rakete izvan dometa ukrajinskih sustava protuzračne obrane. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu kasnije je u kolovozu izjavio da se 'zrakoplov sjajno pokazao'.

Britansko ministarstvo obrane tvrdi da je rusko ratno zrakoplovstvo od lipnja 2022. 'gotovo sigurno koristilo' Su-57 protiv Ukrajine.

  • +8
Suhoj 57 'Felon' Izvor: Profimedia / Autor: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia

Unatoč tome, ruski državni mediji hvale Su-57 kao jednak američkim lovcima pete generacije poput F-22 i F-35, a stručnjaci tvrde da je zbog toga Suhoj idealan za rat u Ukrajini.

'Rusko suzdržavanje od korištenja Su-57 blizu bojišnice unatoč potencijalnom ogromnom dobitku zbog mogućnosti slobodnijeg djelovanja pred sustavima ukrajinskih protuzračnih raketama sugerira da nemaju povjerenja u tvrdnje o smanjenoj radarskoj vidljivosti ovog zrakoplova', rekao je Justin Bronk, stručnjak za aviaciju iz britanskog think-tanka Royal United Services Institute (RUSI) za Business Insider.

Bronk je rekao da je Su-57 ograničen činjenicom da trenutno može nositi samo stariju varijantu raketa zrak-zrak R-77 koja kompromitira njegovu ionako upitnu smanjenu vidljivost na radaru.

I opet, tu je i reputacijska - i operativna - šteta koju gubitak Su-57 može prouzročiti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

  • +4
Suhoj 57 Izvor: Profimedia / Autor: Bai Xueqi / Xinhua News / Profimedia

Postoji i potencijal da se osjetljive tehnologije mogu ugroziti, kad bi Ukrajinci srušili jedan od tih aviona, olupina bi vrlo brzo završila u nekom od američkih hangara. 

Su-57, međutim, nije jedini primjer ruskog oružja koje je bilo jako hvaljeno, a koje je, uglavnom, primjetno odsutno s bojišnice u Ukrajini. Na primjer, šef ukrajinske vojne obavještajne službe izjavio je prošlog mjeseca da nema niti jednog primjera upotrebe ruskih novih tenkova T-14 Armata - koje su ranije stručnjaci na Zapadu smatrali prijetnjom.