rizičan potez

Rusi na bojište u Ukrajini izveli nove tenkove T-14, imaju li šanse protiv Leoparda?

25.04.2023 u 08:09

Bionic
Reading

Ruska vojska počela je koristiti novi tenk T-14 Armata na bojištu u Ukrajini. Tenk se zasad koristi kako bi dao topničku potporu te još nije sudjelovao u izravnim ofenzivnim operacijama, rekao je izvor za ruske RIA Novosti

Kako piše Reuters, ruske Armate koje su poslane u Ukrajinu dodatno su zaštićene i prošle su kroz 'borbenu koordinaciju' na poligonima u Ukrajini.

T-14, za razliku od ostalih ruskih tenkova, ima besposadnu kupolu – posada operira njime iz 'izolirane oklopne kapsule koja se nalazi na prednjem dijelu'. Tenk je to koji navodno može potegnuti i do 80 kilometara na sat na asfaltu, što mu s obzirom na konfiguraciju fronta na istoku Ukrajine ne znači gotovo ništa.

Još u siječnju britanski obavještajci javili su da su ruske snage u Ukrajini odbile primiti prvu tranšu Armata jer su bile u očajnom stanju, a zapovjednici su bili svjesni da se radi o jako rizičnom potezu koji uglavnom služi propagandi Moskve.

'Rusija je proizvela možda desetak tih tenkova, a zapovjednici ih ne žele jer se ne mogu pouzdati u njih u borbi', objavila je u siječnju britanska vojnoobavještajna služba.

  • +12
T -14 Armata Izvor: Profimedia / Autor: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Kremlj je naručio 2300 Armata koje su javnosti otkrivene 2015., a ako je vjerovati u Rusima, testirane su i borbama u Siriji 2020.

Prije dvije godine ruska agencija Interfax objavila je da je državna tvrtka Rostec proizvela oko 40 tenkova 2021. i da bi oni trebali ući u službu 2023. godine.

Za razliku od tenkova sovjetskog tipa koji su sada raspoređeni u Ukrajini, Armata je sličnija NATO-vim tenkovima poput Leoparda ili Abramsa. Navodno je u cijelosti 'digitalizirana', a teška je čak 53 tone i ima tri člana posade.

Njeno prvo korištenje u borbama u Ukrajini možda je odgovor na prve njemačke Leoparde, na kojima su već uvježbane ukrajinske posade, ili samo propagandni trik pred navodnu ukrajinsku protuofenzivu.