jedna od teorija

'Rusi su ostali bez municije i kupovat će je od Kim Jong Una'

15.09.2023 u 22:30

Bionic
Reading

Želimir Brala, bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Portugalu i diplomat u Brazilu, u N1 Newsroomu komentirao je posjet Kima Jong Una Rusiji, ali i vanjskopolitičku situaciju velesile pod mnogobrojnim sankcijama

'Rusija koja pretendira biti svjetska sila, u međunarodnoj je u izolaciji, pa je sada prisiljena prihvaćati takve goste kao što je predsjednik Sjeverne Koreje, koji je pak već dugo godina geopolitički stiješnjen', rekao je Brala.

Na pitanje zašto je Kim Jong Un uopće imao interesa posjetiti Rusiju, Brala kaže da mu je pored toga da se pojavi u svjetskim medijima, velik interes svemirski projekt vezan uz raketnu tehnologiju. 'Vrlo je vjerojatno da je išao tamo da od domaćina dobije tehnologiju, suradnju i pomoć, da se njegov svemirski program pokuša na neki način pokrenuti', kaže.

Rusija, kako znamo, dosad nije podržavala takve sjevernokorejske ideje, no sada izgleda Kim Jong Un ima nešto što može biti atraktivno Rusiji.

'Mi zapravo ne znamo prave razloge i možemo samo nagađati. Često se čuje teza da je Putin, odnosno ruska vojska, ostala bez municije i da zbog toga želi artiljersku municiju iz Sjeverne Koreje. Koliko je to vjerojatno, teško je reći jer ne znamo kolike kapacitete zapravo Sjeverna Koreja ima, odnosno ima li dovoljno za ruske potrebe', kaže Brala, dodavši da je to i pitanje tehnologije i kvalitete jer Sjeverna Koreja već dugo nema pristup vanjskoj najnaprednijoj tehnologiji.

Osvrnuo se i na samit skupine G20, nakon kojeg je Rusija slavila donošenje deklaracije kakva joj ide u prilog, iako sam Putin iz predostrožnosti nije sudjelovalo na sastanku čelnika.

'Rezultate samita ćemo tek vidjeti. Stvari se naime događaju između sjednica, a ne na sjednicama. Ruski šef diplomacije hvali se deklaracijom donesenom na samitu jer se u njoj ne spominje agresija na Ukrajinu kao na prošlogodišnjem susretu na Baliju', kaže Brala.

U sadašnjoj deklaraciji spominje se da se traži od svih država da brane načela međunarodnog prava uključujući teritorijalni integritet i suverenitet, međunarodno humanitarno pravo i multilateralni sustav koji čuva mir i stabilnost, a to se, kaže, može tumačiti na više načina. Jedan je da u to obuhvaća i ruski napad na Ukrajinu. No postoje, kaže, i oni poput Emmanuela Macrona, koji smatraju da skupina G20 nije politička, već ekonomska instanca, pa je samim time politički značaj te deklaracije devaloriziran. Lavrov s druge strane, to smatra jako dobrom formulacijom jer pokriva sve konflikte u svijetu, a, slaže se i Brala, rat u Ukrajini doista nije jedini konflikt u svijetu.