ne znaju što će

Rusi mjesecima ne miču avion koji je sletio na polje, ali su kupili njivu

11.01.2024 u 13:57

Bionic
Reading

Airbus A320 ruskog zračnog prijevoznika Ural Airlinesa prinudno je sletio na polje pšenice u blizini Novosibirska zbog nedostatka goriva sredinom rujna prošle godine. Četiri mjeseca kasnije zrakoplov još uvijek leži na tom polju, a u međuvremenu ga je kompanija zakupila na godinu dana

Sergej Skuratov, generalni direktor Ural Airlinesa, ranije je izrazio nadu da će avion biti popravljen i rekao da u svjetskoj praksi postoje slučajevi transporta aviona odvajanjem konzola krila i motora, prenosi B92.

Također je bilo prijedloga da bi se mogao koristiti kao donor za druge Airbuse tog zračnog prijevoznika jer bi troškovi transporta i obnavljanja bili previsoki za proračun. No već je siječanj 2024. i pitanje daljnje sudbine, odnosno transporta zrakoplova ostaje otvoreno.

Sada je objavljeno da je avioprijevoznik zakupio polje u okrugu Ubinski u Novosibirskoj oblasti, gdje se nalazi avion, na godinu dana. To je 9. siječnja najavio šef okruga Oleg Konjuk, izvještava Komsomolskaja Pravda u Novosibirsku. Prema njegovim riječima, još nije jasno kako će avioprijevoznik evakuirati zrakoplov.

'Avioprijevoznik je s vlasnikom zemljišta sklopio ugovor o zakupu na godinu dana. A onda ne znam što će biti, možda ga produže na još godinu dana', rekao je pročelnik.

Iznos plaćen za najam nije objavljen, no prema neslužbenim izvorima radi se o nešto više od milijun rubalja (nešto više od 10.000 eura). Za taj novac zrakoplovna tvrtka može koristiti to polje do sljedećeg rujna. Lokacija je pod nadzorom privatne zaštitarske tvrtke i ograđena je ogradom.

  • +7
Ruski zrakoplov koji je sletio na polje Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia