PUTINOVO IZASLANSTVO

Rusi grade Srbima podzemnu željezicu

08.12.2008 u 16:00

Bionic
Reading

Najveći rezultat dvodnevnog posjeta velike ruske delegacije Beogradu jest usuglašavanje stavova oko energetskog aranžmana. Ruski i srpski gospodarstvenici razgovarali su, između ostalog, o sudjelovanju Rusa u izgradnji metroa u Beogradu

BEOGRAD - Kao rezulat posjeta, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas idućeg tjedna posjetit će Moskvu kako bi razgovarao o financiranju beogradskog metroa, rekao je Georgij Poltavčenko, izaslanik ruskog predsjednika i vođa ruske delegacije u Beogradu, nakon radnog doručka s Ivicom Dačićem, potpredsjednikom Vlade Srbije, srbijanskim dužnosnicima i gospodarstvenicima, pišu Večernje novosti.

Prema Poltavčenkovoj ocjeni, potpisivanje dokumenata iz energetskog sporazuma, koje se očekuje do 20. prosinca, bit će jasan signal za ruski biznis da se u Srbiji 'može i treba raditi'. 'Dogovoreno je i da se ozbiljnije sagleda mogućnost proizvodnje robe koja se sada uvozi, što bi u uvjetima svjetske krize i sporazuma o slobodnoj trgovini bilo veoma značajno', rekao je izaslanik predsjednika Rusije. Branislav Grujić, predsjednik tvrtke PSP Farman, koji je u petak s Aleksejom Borodinom, predsjednikom Moskovske banke, potpisao sporazum o rusko-srpskom dijalogu, rekao je da je s ruskim gospodarstvenicima razgovarano o velikim infrastrukturnim projekatima, poput gradnje metroa u Beogradu.

'Bilo je riječi i o tome da se u Moskvi formira distributivno skladište za robu iz Srbije, a govorilo se i o dolasku drugih ruskih financijskih institucija na srpsko tržište kroz greenfield investicije ili kupovinu neke od srpskih banaka', naveo je Grujić. Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade i domaćin ruske delegacije, istaknuo je da je Rusija jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Srbije. 'Trudit ćemo se da se u idućih pet godina udvostručimo opseg sadašnje razmjene od četiri milijarde dolara, ali to nije moguće bez razvijanja suradnje naših poduzeća', rekao je Dačić.