VOJNI INSPEKTORI

Rusi će letjeti iznad Hrvatske i Slovenije

25.03.2013 u 09:11

Bionic
Reading

Ruski vojni inspektori obavit će promatračke letove iznad teritorija Hrvatske i Slovenije prema međunarodnom Ugovoru 'Otvorena neba' s početkom u ponedjeljak, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane. Ruski stručnjaci izvest će inspekcijske letove sa zrakoplovom Antonov An-30B (Clank) između 25. i 30. ožujka, dodao je glasnogovornik, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Zrakoplov će poletjeti iz zračne luke Zagreb i pokriti ukupnu udaljenost od 1.300 km nad Hrvatskom, a potom će poletjeti iz zračne luke u Ljubljani te prijeći 500 km iznad Slovenije. Tijekom letova, ruski i strani stručnjaci pratit će rad opreme za motrenje u zrakoplovu kao što je predviđeno u Ugovoru "Otvorena neba", navodi RIA. Ugovorom 'Otvorena neba', koji je stupio na snagu 1. siječnja 2002., uspostavlja se režim nenaoružanih promatračkih letova iznad teritorija 34 države potpisnice, s ciljem promicanja otvorenosti i transparentnosti vojnih snaga i aktivnosti.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane rekao je novinarima da će kanadski inspektori obaviti inspekcijski let iznad Rusije u istom razdoblju, između 25. i 30. ožujka, u izvidničkom zrakoplovu C-130 Hercules.

Međunarodni Ugovor 'Otvorena neba' predstavlja jedan od tri temelja europske kolektivne sigurnosti u oblasti kontrole naoružanja, ali ne kao klasični sporazum već kao mjera izgradnje povjerenja i sigurnosti. Bit ugovora ogleda se u međusobnom otvaranju cjelokupnog zračnog prostora država potpisnica bez teritorijalnih restrikcija u cilju promatranja i snimanja teritorija iz promatračkog aviona u kojem se tijekom leta nalaze predstavnici promatračke i promatrane strane, navodi se na internetskoj stranici MORH-a.

Pregovori o elementima Ugovora počeli su u veljači 1990. godine, no iako je potpisan još 24. ožujka 1992. godine, na snagu je stupio tek 01. siječnja 2002. godine zbog ruskog odbijanja ratifikacije. Moskva je ugovor ratificirala u svibnju 2001. Hrvatski sabor ugovor je ratificirao 13. lipnja 2003.