MORALNA PANIKA

Rudan: U Italiji, za vrijeme sezone teže gripe, svakog dana umire 250 ljudi, ali nitko o tome ne piše

11.03.2020 u 10:06

Bionic
Reading

Razvoj situacije s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu nastavlja objašnjavati znanstvenik Igor Rudan te je na Facebooku upravo objavio novi nastavak 'Karantene Wuhan', ovaj put posvećen moralnoj panici

Rudan u svojoj zadnjoj objavi piše kako su mu se predstavnici medija obratili odmah poslije detekcije prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj, tražeći od njega gostovanja u emisijama i stručne izjave.

'Slijećem u Zagreb. Taksist uplašen, u vožnji daje ženi mobitelom upute koliko zaliha čega da nakupuje. Svi u gradu govore samo o pandemiji, ponašaju se kao da bi od koronavirusa moglo umrijeti tri milijuna Hrvata', piše Rudan.

U svemu tome on je vidio i prigodu, s obzirom na to da već godinama nastoji popularizirati znanost i znanje, ali interes u Hrvatskoj je malen. 'Ali sada je odjednom narastao, prilika je ovo kakva se pruža ili samo jednom u životu ili nikada', konstatira Rudan.

Poručuje da panika može natjerati ljude na sasvim neobična ponašanja, pa će tako jedni kupiti previše sapuna, drugi ga neće više moći naći, pa će prljave ruke drugih ugroziti one prve.

  • +11
Koronavirus u Italiji Izvor: EPA / Autor: CARLO COZZOLI

'Nadalje, među stanovništvom postoje mnogi koji pate od poremećaja anksioznosti, hipohondrije, nesanice, alkoholizma i depresije. Nepotrebno poticanje panike pogoršat će život tim ljudima, otežati im borbu s njihovim bolestima, neke možda gurnuti i preko ruba', upozorava Rudan.

Upravo je curenje informacije o proglašenju karantene u Lombardiji dovelo do panike i bijega mnogih na jug države, prenoseći tamo i virus, zbog čega je sada cijela Italija u karanteni. 'Ne razumijem koristi od panike u ovom slučaju. Što itko može učiniti ako ga uhvati panika pred dolaskom epidemije? Gdje može pobjeći od ovog novog virusa? Može jedino na Mjesec. A sve radnje koje je trebao poduzeti zdravstveni sustav poduzete su na vrijeme i situacija je za sada, srećom, još uvijek mirna', rezonira Rudan.

Dopušta mogućnost da se u Italiji možda događa nešto neobično u odnosu na sve druge zemlje, ali to je tek potrebno temeljito znanstveno razjasniti iako u Italiji, za vrijeme sezone teže gripe, svakog dana od nje umire 250 ljudi, ali nitko o tome ne piše.

'Srećom, kako rekoh, do sada u Hrvatskoj još nitko nije umro od koronavirusa. Ali kada ova nova zaraza odnese i prve žrtve u Hrvatskoj, započet će nova, viša razina panike. Ona će tada, prvi put u dosadašnjem razvoju događaja, biti čak i donekle poželjna. Naime ljudi će se zatvoriti u kuće i neće izlaziti od straha. To će svakako pomoći suzbijanju epidemije. I kada sve završi, vidjet će se da je, bez obzira na sve emocije, špekulacije i poluinformacije, na kraju razvoj događaja u najvećoj mjeri slijedio predviđanja struke i znanosti', piše Rudan.