OTVORENI SUKOB

RTL tražio potporu Milanovića i najavio rat Vijeću

07.02.2012 u 15:12

Bionic
Reading

RTL televizija odlučila je, kako je to slikovito opisao predsjednik njezine uprave Johannes Zull, 'poslijepodne ući u otvoreni rat s Vijećem za elektroničke medije' (VEM) zbog mogućih, najavljenih sankcija predsjednika VEM-a Zdenka Ljevaka koje mogu ići od zatamnjenja ekrana na pet minuta do oduzimanja koncesije jer RTL nije uskladio emitiranje programa s programskom osnovom iz 2005. godine, temeljem koje je i dobio koncesiju za emitiranje do 2014.

Što će rat uključivati, Zull nije pojasnio, već je dodao da će 'tijekom poslijepodneva RTL poslati priopćenje iz kojega će sve biti jasno'. Pristiglo priopćenje možete pročitati ovdje. Da su stvari izašle iz uobičajenih okvira, dalo se vidjeti na pripremnom sastanku, koji je danas organizirao VEM s temom - problematika provođenja Zakona o elektroničkim medijima (ZEM), a na kojem su se za istim stolom našli svi veliki televizijski igrači.

Iako izricanje kazne RTL-u nije bila tema sastanka, priča se zaoštrila kada se doznalo da je Zull o ovome razgovarao i s premijerom Zoranom Milanovićem od kojega je, prema njegovim riječima, dobio potporu. Upitan bi li neki hrvatski nakladnik, da posluje u Njemačkoj, mogao zatražiti isto od Angele Merkel, prvi čovjek RTL-a u Hrvatskoj ustvrdio je da je 'to načelno moguće, ali da to nije osnovno pitanje, već da je bitno da postoji neovisni regulator koji sve tretira jednako'.

Na Zullove riječi replicirao je Ljevak, kazavši da to nije istina i da svi imaju jednak tretman.

'To što je Zull bio kod premijera Milanovića njegova je osobna stvar. VEM je neovisno tijelo i na nas nije bilo političkog pritiska. Zull je tijekom današnjih prezentacija vidio da su sankcije izricane i drugim nakladnicima. Ovo nije tržnica da bi se moglo trgovati. Zakon je jednak za sve i treba ga poštovati', kazao je Ljevak.

Što je Milanović rekao Zullu i je li točno da mu je dao potporu, do zaključenja teksta iz Vlade odgovor na to pitanje nismo dobili.

Priča oko sukoba na relaciji RTL – VEM datira još iz studenog 2009. godine, kada je VEM uočio odstupanja od programske osnove RTL-a u odnosu na ono za što je dobio koncesiju. Otada do danas VEM je RTL-u izrekao dva prekršajna naloga, jedan jer je promijenio programsku osnovu za više od deset posto njezinog sadržaja i drugu jer program nije uskladio sa Zakonom o elektroničkim medijima. Oba slučaja trenutno su u postupku pred Prekršajnim sudom. Uz navedeno, VEM je RTL-u izrekao i tri opomene, a kako je to prije nekoliko dana ustvrdio Ljevak, 'nakon treće opomene ne preostaje drugo nego kazniti nakladnika zatamnjenjem ekrana'.

Hoće li se to uistinu dogoditi, trebat će još malo pričekati, jer VEM je odlučio ovaj tjedan RTL-ov program staviti pod prismotru, nakon čega bi trebala biti donesena odluka o (ne)kažnjavanju.

Ključni spor je, podsjetimo, zbog Informativnog programa, jer su VEM-ova mjerenja pokazala da RTL emitira tek nešto više od osam posto, a obvezao se da će emitirati 18. Iz RTL-a su pak tada ustvrdili da je njihov program cijelo vrijeme isti i da je samo način mjerenja VEM-a drugačiji. Naime, VEM je u jednom trenutku prestao računati 'Exkluziv' i 'Exploziv' pod Informativni program jer sadrži reklame.