NA PUTU RASCJEPA

RS ne odustaje od referenduma iako je EU protiv

21.04.2011 u 20:45

Bionic
Reading

Vršitelj dužnosti voditelja delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi zatražio je u četvrtak od vlasti Republike Srpske da odustanu od priprema za provedbu referenduma kojim bi se pokušalo osporiti postojanje suda i tužiteljstva BiH, no predsjednik vlade toga entiteta Aleksandar Džombić taj je zahtjev odbacio

Daviddi je nakon susreta s Džombićem u Banjoj Luci izjavio novinarima kako Europska unija ne prihvaća referendum čije je održavanje prošli tjedan zatražio parlament RS.

'Referendum bi predstavljao političku zapreku na europskom putu BiH', izjavio je Daviddi istaknuvši kako je to jedinstveno stajalište Unije.

Džombić je pak kazao kako se od referenduma neće odustati, tvrdeći kako je riječ o demokratskom pravu građana koji žive u RS.

'Građani imaju pravo kazati jesu li zadovoljni odlukama visokog predstavnika', izjavio je predsjednik vlade RS.

Parlament Republike Srpske prošli je tjedan odlučio da se u razdoblju od 45 dana provede referendum, na kojemu bi se birači očitovali o tome 'podržavaju li nametnute odluke visokog predstavnika a posebice one o sudu i tužiteljstvu BiH'.

Očekivalo se da će klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS staviti veto na ovu odluku parlamenta te da će o njezinoj prihvatljivosti odlučivati entitetski ustavni sud, no to se ipak nije dogodilo.

Predsjednik kluba bošnjačkih zastupnika Mujo Hadžiomerović objasnio je u četvrtak kako je prevladala ocjena da entitetska tijela vlasti uopće ne mogu dovoditi u pitanje zakone i odluke donesene na državnoj razini a zakone o sudu i tužiteljstvu BiH donio je parlament BiH na tragu odluke visokog predstavnika iz 2003. godine.

Bošnjački zastupnici u Vijeću naroda RS stoga drže da ni ustavni sud toga entiteta nema ovlasti odlučivati o takvoj vrsti referenduma.

Hadžiomerović je međutim istaknuo kako Bošnjaci sada očekuju odlučno reagiranje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, koji ima i mandat i ovlasti spriječiti provedbu referenduma.

'Zaključci Narodne skupštine RS izravno su kršenje Daytonskog sporazuma, pa stoga pozivamo visokog predstavnika da poništi odluku o raspisivanju referenduma i sankcionira one koji su na taj način doveli u pitanje Daytonski sporazum', izjavio je Hadžiomerović.