diskriminacija

Rozi megafon: 9 od 10 zločina iz mržnje prema LGBTIQ osobama prođe nekažnjeno

17.05.2019 u 13:48

Bionic
Reading

Udruga Zagreb Pride predstavila je u petak platformu za informiranje, podršku i pomoć žrtvama zločina iz mržnje prema LGBTIQ osobama 'Rozi megafon', preko kojega građani mogu prijaviti zločin iz mržnje kojih u Hrvatskoj, prema procjenama udruge, 9 od 10 prođe nekažnjeno

Platforma je predstavljena u sklopu kampanje 'I tebe se tiče kad se mrzi i viče - prijava zločina iz mržnje prema LGBTIQ osobama'.

Članica upravnog odbora Zagreb Pridea Matea Kosovec je upozorila kako istraživanje o nasilju, diskriminaciji i zločinu iz mržnje protiv LGBTIQ osoba - Brutalna stvarnost, pokazuje da se od 133 prijavljena prekršaja s elementima poticanja i pozivanja na mržnju, 97 odnosi na LGBTIQ osobe kao žrtve. Uz to, čak 9 od 10 zločina iz mržnje u Hrvatskoj prođe nekažnjeno, naglasila je.

Platforma je simbolično predstavljena na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije i to ispred kluba Super Super gdje je prije dvije godine počinjen zločin iz mržnje koji nije adekvatno procesuiran, kazala je Ana Urlić iz udruge Pride. Kampanjom se, naglasila je, želi potaknuti i pozvati ne samo LGBTIQ osobe nego i svjedoke da prijavljuju zločine.

'Od 2014. do 2017. godine u Hrvatskoj smo zabilježile samo osam slučajeva zločina iz mržnje prema LGBTIQ osobama, od čega su tri kvalificirana kao remećenje javnog reda i mira, a pokrenut je samo jedan kazneni postupak', istaknula je Urlić upozoravajući kako te brojke pokazuju koliko se malo prijavljuje i procesuira slučajeva.

Svoje iskustvo ispričala je žrtva nasilja Martina Šalov koja se, osim što je bila premlaćena, susrela s nerazumijevanjem nadležnih tijela, ali i dugotrajnim sudskim procesima koje zahtijevaju zakonski propisi, iako je sama žrtva nasilja, poručila je. Rozim megafonom se želi informirati i educirati o zločinu iz mržnje te povećati broj prijava zločina iz mržnje prema LGBTIQ osobama, zaključeno je.

LGBT centar Split: Svakodnevna nepravda, netolerantnost, osude i diskriminacije

Obilježavanju Međunarodnog dana pridružio se i LGBT centar Split koji je u priopćenju predstavio rezultate istraživanja provedenoga u travnju na oko 200 sudionika 'Tipovi i učestalost problema i izazova s kojima se susreću pripadnici LGBT populacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji'. Oko 20 posto sudionika je barem jednom u životu trpjelo fizičko nasilje, 55 posto psihološko, 60 posto verbalno, a društveno i ekonomsko oko osam posto, pokazalo je istraživanje.

0Trpimo verbalno zlostavljanje, fizičke napade pa čak, u nekim slučajevima i mučenje, ograničavanje slobode kretanja, seksualno zlostavljanje, izbacivanje iz doma, društveno i ekonomsko nasilje poput problema u karijeri ili korištenja javnih/zdravstvenih usluga', poručili su ispitanici.

Zabrinjavajući podaci, ističe se, da je u tjednu prije rješavanja upitnika, trećina sudionika doživjela neki oblik nasilja. Najviše verbalno oko 15 posto, jednako toliko psihološko, dok ih je dva posto doživjelo fizičko, ali i društveno nasilje poput odbijanja pružanja javnih ili zdravstvenih usluga.

Najučestaliji počinitelji fizičkog i verbalnog nasilja su slučajni prolaznici, kolege i poznanici, a najrjeđe su nasilne službene osobe poput profesora ili policajaca.