POPUŠTANJE KOMUNISTIČKE PARTIJE

Kuba ustavnim promjenama otvara vrata istospolnim brakovima

  • Autor: Vanja Majetić
  • Zadnja izmjena 31.12.2018 11:05
  • Objavljeno 31.12.2018 u 11:05
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zastupnici kubanskog parlamenta u petak su jednoglasno usvojili izmijenjeni nacrt novog ustava kojim je zadržan jednostranački sustav, ali je uvaženo društveno i gospodarsko otvaranje zemlje te se otvaraju vrata istospolnim brakovima

Nacrt novog ustava ima 229 članaka te će zamijeniti dosadašnji koji potječe iz doba Hladnog rata, navode agencije, dodajući kako će Komunistička partija Kube zadržati poziciju vodeće snage u toj karipskoj zemlji, a država dominantnu ulogu u gospodarstvu.

Novi ustav dopustit će privatno vlasništvo nad tvrtkama, a novost su i dopuštena strana ulaganja te istospolni brakovi.

Nacrt u članku 68., naime, brak definira kao 'dobrovoljnu zajednicu dvoje ljudi', bez navođenja spolova. Još uvijek važeći ustav iz 1976. godine brak definira kao 'dobrovoljnu zajednicu muškarca i žene'.

'Uvođenje ustavnih novosti po pitanju braka otvara vrata daljnjem napretku prema legalizaciji istospolnih brakova', mišljenja je novinar i LGBT aktivist Francisco Rodriguez, koji je ujedno i član vladajuće Komunističke partije.

Nacrt ustava uključuje i principe nediskriminacije na temelju seksualne orijentacije ili roda što bi moglo omogućiti nove legalne standarde i političke zaštite prava LGBT zajednice na Kubi, naglasio je Rodriguez, dodavši kako je ovo 'prvi korak' te kako 'borba neće biti laka'.

  • +26
  • +23

Ilustrativna galerija / Kuba

Izvor: Profimedia / Autor: Alamy

Valja napomenuti kako su seksualne manjine nakon revolucije Fidela Castra 1959. godine stigmatizirane, a homoseksualci zlostavljani te slani u kampove na 'preodgoj'. Pored toga, homoseksualci se nisu mogli zaposliti u javnom sektoru, a Fidel Castro tek 2010. godine priznaje 'nepravdu' počinjenu prema homoseksualcima u prošlosti.

Aktualni kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel u nekoliko je navrata iskazao podršku istospolnim brakovima, a o uvođenju istospolnih brakova Kubanci će odlučiti na referendumu najavljenom za veljaču iduće godine.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!