PROVJERAVA SE RADIOAKTIVNOST

Rotterdamska luka provjerava brodove iz Japana

04.04.2011 u 18:11

Bionic
Reading

Rotterdamska luka, najveća europska luka i četvrta po veličini u svijetu, priopćila je u ponedjeljak da će na svim brodovima koji su plovili u japanskim vodama nakon nuklearne katastrofe Fukushime provjeravati radioaktivnost

'Provjera će se obavljati na pučini, prije nego brodovi uđu u luku', rekao je Tie Schellekens, glasnogovornik lučke kapetanije, koji kaže da je riječ o 'preventivnoj mjeri'. Prvi brod iz Japana očekuje se u Rotterdamu sredinom travnja.

'Ne očekujemo da ćemo otkriti stupanj radioaktivnosti koji premašuje dopuštene norme', rekao je Schellekens: 'Devedeset posto brodova koji u Rotterdam stižu iz Japana jesu kontejnerski brodovi koji ne plove na izravnim linijama, već pristaju u druge luke, kao što je Singapur'.

'Ako se negdje u svijetu brodovi pomno provjeravaju, onda je to u Singapuru', istaknuo je glasnogovornik, koji dodaje da 'iz te luke zasad nisu dobili nikakav znak koji bi pozivao na oprez'.

Naprotiv, priznao je Schellekens, 'lučke vlasti su zabrinutije za brodove koji prevoze automobile', koji čine 10 posto prometa između Japana i Nizozemske i stižu u Rotterdam izravno. 'Naša je zadaća jamčiti sigurnost našem osoblju, a brodovima omogućiti da što prije nastave put', zaključio je.