REKONSTRUKCIJA U REMETINCU

Rotor ponovno pao na Državnoj komisiji

29.12.2017 u 10:24

Bionic
Reading

Najveći zagrebački kapitalni projekt za 2018. godinu – rekonstrukcija rotora Remetinec još neko vrijeme bit će na čekanju. Naime, Državna komisija za kontrolu javne nabave prihvatila je prije nekoliko dana žalbu austrijske tvrtke Strabag i poništila odluku o odabiru izvođača radova projekta teškog 225 milijuna kuna

Uz to što je natječaj poništen, Grad će Strabagu morati nadoknaditi sto tisuća kuna troškova žalbenog postupka. Kao što smo već pisali posao rekonstrukcije rotora dobila je zajednica ponuditelja u kojoj su tvrtke Hidroelektra niskogradnja, Kamgrad, DIV i Tigra. Vlasnik posljednje navedene je Milan Penava, kum gradonačelnika Milana Bandića.

Iako njihova ponuda od 224 milijuna kuna nije bila najpovoljnija, bila je tek četvrta od pet dostavljenih, što je bio glavni kriterij za dobivanje posla, rekonstrukciju su dobili jer ostali prema tvrdnjama iz Grada nisu ispravno popunili ponude.

  • +6
Rotor Remetinec Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Osim Strabaga žalbe su uložili i zajednice ponuditelja Colas, Pomgrad, Elektrocentar Petek i Grasa te Kolektor Koling i Tehnika, ali su one odbačene.

Iako je DKOM ustvrdio da u postupku odabira izvođača radova nije 'pronađeno više povreda Zakona o javnoj nabavi' i odlučeno je da se predmet vrati na 'ponovno postupanje u kojem se može tražiti pojašnjenje ponude odabranog ponuditelja'. Drugim riječima svi koji nisu odabrani moći će poslati dodatna pojašnjenja i biti izabrani.  

Na odluku DKOM-a Grad Zagreb nema pravo žalbe, ali može pokrenuti upravni spor.

Prije nego li je DKOM donio svoju odluku Bandić je bio uvjeren kako se nijedna žalba neće usvojiti i da će radovi na rotoru krenuti na proljeće. Iako komisija poništila odluku o odabiru izvođača nije poništila natječajnu dokumentaciju pa još uvijek postoji određena vjerojatnost da se uhvati rok za početak radova na proljeće ove godine.

Ovo je već drugi put da rekonstrukcija rotora pada na DKOM-om. Prvi put se dogodilo u svibnju 2015. kada je poništena odluka o odabiru izrađivača glavnih i izvedbenih projekata.

Tada je posao od 6,2 milijuna kuna dobio zajednica ponuditelja Aking, Građevinski fakultet Zagreb i Sonus. Na natječaj su se žalili URS Polska, IGH i Zavod za unapređivanje sigurnosti. DKOM je žalbu usvojio, a natječaj, za razliku od ovog za odabir izvođača radova, poništila pa se sve prolongiralo za godinu dana.

Natječaj za izvođača radova, podsjetimo, raspisan je u studenom prošle godine i premda je rok za odabir istog bio u rujnu s tim se kasnilo više od mjesec dana, a kada je do njega došlo uslijedile su već opisane žalbe.

Premda je Grad predviđao da bi radovi mogli iznositi 200 milijuna kuna bez PDV-a na natječaj je bila stigla tek jedna od pet ponuda s iznosom ispod toga.