SUĐENJE ZA VOJNE KAMIONE

Rončeviću vještak nije dobar jer je – iz Splita!

09.04.2010 u 11:05

Bionic
Reading

U nastavku suđenja bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću za slučaj Kamioni, vještakinja knjigovodstvene struke Smiljana Josipović potvrdila je da je tvrtka Eurokamion svoju ponudu izrazila bez PDV-a iako je u natječaju bilo traženo drukčije, a prema kriteriju najniže cijene njezina je računica da je MORH vojne kamione preplatio za 14 milijuna kuna, ali budući da ta ponuda nije udovoljavala tehničkim karakteristikama, nije mogla biti prihvaćena

Po kriteriju najniže cijene za grupu vozila iz skupine dva u kojoj se nalaze sporni kamioni, Eurokamion se nalazi tek na petom mjestu. Njihova je ponuda za 39 kupljenih kamiona bila 34 milijuna i 435.164 kune po kojima su i kupljeni.

Automehanika je nudila ista vozila za 20 milijuna i 209.863 kune, a Man Importer za 24 milijuna i 189.457 kuna. Tako ispada da su kupljeni kamioni bili skuplji od MAN-ovih za najmanje deset milijuna kuna, jer tu nije uzet u obzir avans od tri posto na gotovinsko plaćanje. Prema svjedočenju vještakinje Smiljane Josipović ispada da su vozila preplaćena za više od 14 milijuna kuna, i to bez popusta od tri posto za koliko je Eurokamion dao popust za avansno plaćanje.

Nepoželjan vještak iz Splita

Obrana je osporila iskaz vještaka strojarske struke Vinka Ugrine koji je dao pred USKOK-om u ljeto prošle godine, jer je iz Splita. Po njihovu mišljenju, povrijeđen članak 309, stavak dva zakona o kaznenom postupku po kojem je tužiteljstvo trebala angažirati instituciju, a ako to ne bi bilo moguće, samostalnog sudskog vještaka koji radi na području Zagreba. Sudsko vijeće odbilo je njihov prijedlog, ali se obrana ima pravo žaliti Vrhovnom sudu. Zbog toga je odgođeno svjedočenje vještaka Ugrine koje bi prema nekima moglo i odlučiti suđenje, jer će njegov nalaz biti ključan da bi se odredilo je li tadašnji ministar Rončević smio kupiti kamione Man Importera ili oni nisu odgovarali uvjetima traženim u natječaju.

Ipak, budući da Automehanika nije udovoljavala traženim tehničkim karakteristikama, njezina ponuda nije ni uzimana u obzir pa onda ostaje sporna razlika između ponude tvrtke Eurokamion i tvrtke Man Importer koja je viša za najmanje 10 milijuna kuna.

Osim spomenutih tvrtki, zanimljiva je i ponuda tvrtke Agrogrom, koja je, doduše, ponudila samo 36 kamiona, ali jeftinije od Eurokamiona za više od dva milijuna kuna.

Obrana ima odgovore na optužbe. Kod tvrtke Agrogrom nije jasno je li ta tvrtka svoju ponudu izrazila s PDV-om ili bez. Iako je vlasnik tvrtke Pavo Grom svjedočio da je ponudu izrazio s PDV-om, obrana mu ne vjeruje te su ga čak kazneno prijavili zbog lažnog svjedočenja. Ako se na ponuđenu cijenu Agrogromu doda PDV, onda njihova ponuda postaje skuplja od ponude Eurokamiona za nešto više od četiri i pol milijuna kuna i iznosi 36.923.157 milijuna kuna.

Najvažnije je ponuda Man Importera zbog koje se i terete optuženi. Obrana smatra da su prilikom izračuna svjedokinje u obzir uzete opcijske ponude za opremu koja ulazi u tehničko taktičke uvjete. Ministar Rončević smatra da kad se pomnože cijene vitla, vučne kuke i šasije za nabace kabine cijena, ponuda Man Importera bi bila skuplja od ponude Eurokamiona. Obrana smatra da je bilo potrebno obaviti precizno strojarsko-knjigovodstveno vještačenje da bi se točno mogla sagledati situacija. Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić smatra da opcije ponude upravo to, opcije i ništa drugo.