10 GODINA ZATVORA NAD GLAVOM

Rončević se brani šutnjom, tereti ga Bačić

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo zatražilo je od Hrvatskog sabora skidanje zastupničkog imuniteta bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću kako bi protiv njega mogao pokrenuti kazneni postupak, odnosno podignuti optužnicu zbog nezakonitosti u nabavi vojnih kamiona 2004.

ZAGREB - Zahtjev za skidanje imuniteta saborskom zastupniku Rončeviću podnesen je predsjedniku Sabora jučer poslijepodne, a USKOK je informaciju o tome objavio danas poslijepodne na svojim internetskim stranicama. U Saboru kažu da taj zahtjev još nisu zaprimili.

Afera 'kamioni' nakon gotovo pet godina uskoro će završiti pred sudom. Državno je odvjetništvo, naime, od Hrvatskog sabora zatražilo skidanje imuniteta Rončeviću jer je Uskok završio istragu protiv njega i Ive Bačića. Državno odvjetništvo očito čeka samo zeleno svjetlo od Sabora kako bi sudu uputilo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane i njegova tadašnjeg pomoćnika, a, kako doznaje Večernji list, teretit će ih se za najteži oblik kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti u kojem je državnom proračunu počinjena šteta od 10,2 milijuna kuna.

Tko je bolestan?


Afera 'kamioni' postala je zaštitni znak NenadaStazića, koji oko toga vodi rat s Andrijom Hebrangom u saborskompovjerenstvu za taj slučaj. U svibnju HDZ-ov dio povjerenstva završavaslučaj i Hebrang tvrdi kako je nabava bila zakonita, da je Rončevićoklevetan, a da Stazić živi od kleveta i laži. I premijerka JadrankaKosor, tada još Sanaderova zamjenica, bila je među akterima afere, jerje Stazić tvrdio da je njezina predsjednička kampanja financiranaupravo od tog novca, a Kosor mu je uzvraćala da je bolestan.

Za to djelo u kojem su sebi pribavili, kako ih terete tužitelji, znatnu imovinsku korist, dvojici HDZ-ovaca prijeti kazna zatvora od jedne do deset godina. Optužnicu protiv bivšeg ministra potkrepljuju izjave više od 30 svjedoka i dva provedena vještačenja, a valja reći i da je vještačenje pokazalo da su neki odbijeni kamioni ne samo jeftiniji od onih kupljenih, nego su i puno - bolji.

Kako doznaje Jutarnji list, DORH je na tri stranice obrazložio zahtjev za skidanje imuniteta, precizirajući kako su tijekom kriminalističke obrade i uskočke istrage, provedene u skladu s novim Zakonom o kaznenom postupku za manje od dva mjeseca, prikupljeni dokazi koji govore u prilog optužbi da su Rončević i Bačić zloupotrijebili položaj i ovlasti prilikom nabave vojnih kamiona krajem 2004. Pritom se ističe da je počinjena šteta širih razmjera.

Podsjetimo, 2004. MORH raspisuje natječaj za kupnju vozila, ukupno 76 vozila, dobivaju 23 ponude, ali natječaj poništavaju i uskoro kupuju 39 kamiona Iveco u izravnoj nagodbi, po višoj cijeni.

Privodi se tako kraju afera koju je u drugom krugu predsjedničkih izbora pokrenuo Stjepan Mesić, u siječnju 2005., kad je na zaprešićkoj tržnici izjavio kako misli da nije u skladu sa zakonom kad se poništi natječaj za kamione, a onda sklopi izravna pogodba. Na to je prozvani ministar Berislav Rončević uzvratio kako je riječ o 'tragikomičnom igrokazu predsjedničkog kandidata', a istog dana i tadašnji premijer Ivo Sanader uzvratio je oštro, rekavši kako neće dopustiti da predsjednik zbog kampanje pljuje po vladi.

Kad je kampanja prošla, Rončević je ostao ministar obrane, a ni u Državnom odvjetništvu nisu ozbiljno shvatili svađu između Mesića i HDZ-a, pa nisu tražili nikakvu kriminalističku obradu od policije.

Prvi potez tužitelja događa se tek 7. prosinca 2007. kad dnevne novine objavljuju priču o aferi nabave kamiona i tada se u Državnom odvjetništvu otvara spis i pokreću mehanizmi prvih prikupljanja podataka. Ispostavlja se, između ostaloga, da Državna revizija nije čak ni Državnom odvjetništvu poslala cjelovito izvješće o poslovanju Ministarstva obrane, oko čega se poveo mali rat između Šime Krasić i Mladena Bajića.

Bačić tereti Rončevića

Tijekom ispitivanja u USKOK-u prošloga tjedna Rončević se šutnjom, anjegov nekadašnji pomoćnik Ivo Bačić, iznio je opširnu obranuu kojoj je, kako doznaje Jutarnji list, pokušao sa sebe skinuti svakuodgovornost. Nastojeći umanjiti svoju odgovornost prispornoj nabavi kamiona, Bačić je zapravo teretio tadašnjeg ministraističući da je sve radio po izravnom Rončevićevu nalogu. No s obziromda je Bačić bio šef povjerenstva koje je sklopilo izravnu nagodbuo kupnji skupljih kamiona, teško se može govoriti o isključivanjunjegove kaznene odgovornosti ako se dokažu navodi optužbe, bez obzirana naloge ministra.

Istraga protiv Rončevića i Bačića provedena je prema novom Zakonu o kaznenom postupku po kojem, kako su to sredinom kolovoza protumačili članovi saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva, za provođenje istrage protiv zastupnika ne treba skidati imunitet ali je to potrebno za suđenje. Rončević i Bačić su prošlog tjedna tajno saslušani u USKOK-u u svojstvu osumnjičenika.

U istrazi 'afere kamioni' provedena su financijsko-tehnička vještačenja koja su, kako se nagađa, potvrdila da su kupljeni skuplji kamioni i da je bivši ministar obrane sklopio štetan ugovor. Neslužbeno se doznaje da su i neki od ispitanih svjedoka u istrazi potvrdili da su od tadašnjeg ministra dobili nalog da kupovinu kamiona dogovore upravo sa tvrtkom Eurokamioni, bez obzira na povoljniju ponudu drugog ponuđača.

Rončević, koji je nakon ministarske fotelje u MORH-u premješten na čelo Ministarstva unutarnjih poslova, od prvog dana afere opovrgava da je oštetio državni proračun te da je pogodovao tvrtki 'Eurokamioni' kupivši od nje 39 kamiona.

Natječaj o nabavi 76 vojnih, nebojnih kamiona za potrebe Oružanih snaga poništen je krajem 2004. jer je najpovoljnija ponuda bila viša od sredstava osiguranih u proračunu. MORH je na raspolaganju imao oko 35,8 milijuna kuna, a najniža ponuđena cijena bila je oko 39,7 milijuna kuna.

Prema prikupljenim informacijama, nakon poništenja natječaja Rončević je donio odluku o osnivanju povjerenstva za pregovaranje samo s tvrtkom Eurokamioni i za to je zadužio Ivu Bačića kao šefa povjerenstva. Jesu li ostali članovi povjerenstva zaista sudjelovali u razmatranju ponude i donošenju odluke o kupnji Ivecovih vozila, vrlo je upitno.

U svakom slučaju, Rončević je 28. prosinca 2004. potpisao ugovor o kupnji 39 Ivecovih kamiona s tvrtkom Eurokamioni za nepunih 35 milijuna kuna, i to unatoč činjenici što je ponuda MAN Importer Hrvatska za istovrsne kamione bila manja za 10,2 milijuna kuna. USKOK tereti Rončevića i Bačića da su oštetili MORH upravo za taj iznos.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, u međuvremenu se utvrdilo da Eurokamioni nisu imali ni drugu po redu najpovoljniju ponudu. Za manje novca MORH je mogao kupiti i Mercedesove kamione.

Policija i Porezna uprava zasad nisu uspjeli utvrditi je li bilo nezakonitih isplata provizija ili drugih nagrada za osobe koje su omogućile realizaciju ovog unosnog posla. No, iz povjerljivih izvora Jutarnji doznaje da je nedugo nakon što su spomenuta sredstva isplaćena Eurokamionima, bilo podizanja većih gotovinskih iznosa s računa te tvrtke. Je li se radilo o namjenskom podizanju i trošenju novca, još se istražuje.