VATRENO NA SUMMITU UN-A

Romi posvađali Barrosa i Sarkozya

16.09.2010 u 17:09

Bionic
Reading

Čelnici Europske unije razmjenjivali su u četvrtak na sastanku na vrhu u Bruxellesu oštre riječi o aferi protjerivanja Roma iz Francuske, a posebno žestok okršaj imali su francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, izjavio je novinarima bugarski premijer Bojko Borisov.

'Čelnici su imali oštru raspravu o pitanju Roma, a posebno žestoku razmjenu riječi imali su Sarkozy i Barroso', izjavio je Borisov

Nakon što je Europska komisija u utorak neuobičajeno oštro kritizirala Francusku za diskriminacijski odnos prema Romima i najavila da će protiv Pariza pokrenuti sudski postupak pred Europskim sudom pravde, slijedio je pravi rat riječima s povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding, kojoj je Sarkozy poručio da bi njezin Luksemburg mogao primiti dio Roma koje Francuska šalje kući.

Zbog toga se i pitanje Roma nametnulo na izvanrednom summitu EU-a iako uopće nije bilo na dnevnom redu.

Francuska je u posljednjih mjesec dana uklonila više nelegalnih romskih naselja i oko tisuću Roma vratila u Rumunjsku, zemlju iz koje su došli.

Borisov
je rekao da je Sarkozy u četvrtak prijepodne na samitu objašnjavao odluku francuskih vlasti, kazavši da su se Romi naseljavali na općinskom zemljištu bez ikakvih dozvola. Sarkozy je, po Borisovu, također rekao da je nije bilo kolektivnog protjerivanja, nego da se svakom slučaju pristupalo pojedinačno i da za svaku protjeranu osobu postoji sudska odluka.

Borisov
je također rekao da ne postoji problem između Francuske i Bugarske, ističući da je Francuska vratila u Bugarsku samo 41 osobu, od kojih nisu svi Romi.