Roketsan TRG-230-iHA

Turci imaju novu raketu za precizno uništavanje važnih protivničkih objekata, donosimo detalje

21.12.2022 u 14:06

Bionic
Reading

Turska je ovih dana testirala najnoviju nadzvučnu raketu zrak-zemlja tipa TRG-230-IHA, a ona je, prema navodima tamošnjeg proizvođača Roketsana, uspješno pogodila cilj na udaljenosti od 100 kilometara. Nova raketa je ispaljena iz udarne bespilotne letjelice turske proizvodnje Akinci, a tportal donosi više o tom projektilu, prilagođenoj inačici već postojeće rakete zemlja-zemlja TRG-230 za lansiranje iz zraka

Turski obrambeni div Roketsan objavio je da je projektil TRG-230-IHA testiran lansiranjem iz jurišnog drona Akinci na visini od 7600 metara u području Sinope na crnomorskoj obali Turske. Bespilotna letjelica Akinci je prije ispaljivanja doletjela iz baze Corlu nedaleko od Istanbula, nekih 700 kilometara od poligona iznad Sinope.

Proizvođač je 'škrt' na detaljima, a prema zasad dostupnim podacima, riječ je o nadzvučnoj raketi koja ima efektivni domet od 20 do 150 kilometara. Na osnovi njezina naziva i izgleda, može se pretpostaviti da se radi o prilagođenoj inačici već postojećeg projektila zemlja-zrak TRG-230, a koji se u najnovijoj varijanti ispaljuje iz zrakoplova.

Nove rakete, ističe Roketsan, značajno će proširiti borbene mogućnosti bespilotne letjelice Akinci, posebice za visokoprecizno uništavanje važnih objekata na značajnim udaljenostima, bez potrebe za ulaskom u zonu protuzračne obrane protivnika.

Projektili za zemaljsko lansiranje TRG-230 kalibra 230 milimetara koriste se u turskim višecjevnim bacačima raketa i imaju domet od 20 do 70 kilometara. U prednjem dijelu projektila nalaze se uređaji za navođenje putem satelitske navigacije ili putem lasera u inačici TRLG-230 s proširenim dometom do 150 kilometara. Varijanta s navođenjem putem inercijalnog navigacijskog sustava uz pomoć GPS-a može se koristiti samo u borbi protiv fiksnih ciljeva, a inačica s laserskim navođenjem može uništavati i pokretne mete.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Roketsan

U središnjem dijelu trupa rakete smještena je visokoeksplozivna bojna glava težine 42 kilograma, a pogonsko gorivo kompozitnog krutog tijela nalazi se u repnom dijelu. Ukupna joj težina iznosi 215 kilograma.

Mete za ove rakete mogu biti važni vojni objekti poput zračnih baza i luka, područja koncentracije tehnike i ljudstva, kao i protuzračna obrana, radari i sustavi veza i komunikacija. Rakete također mogu gađati zapovjedna mjesta i logističke centre te se lansiraju iz višecijevnih raketnih bacača i drugih platformi s kompatibilnim sučeljima.

Prema nekim informacijama, Turska je isporučila rakete TRLG-230 ukrajinskoj vojsci, premda nije precizirano radi li se o donaciji ili prodaji, a varijanta TRG-230 ranije je prodana vojsci Bangladeša.