TEPCO KONAČNO OBJAVIO:

Rok za hlađenje reaktora - devet mjeseci!

17.04.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Tvrtka TEPCO, operator havarirane nuklearne elektrane u Fukushimi objavila je u nedjelju kako ulaže velike napore u pokušaj da u predstojeća tri mjeseca razinu radijacije dovede na najniži stupanj, a očekuje i da će otkloniti probleme u postrojenju i za šest do devet mjeseci uspjeti potpuno ohladiti reaktore, izvijestili su iz uprave

Istaknuli su kako u predstojećih tri do šest mjeseci namjeravaju u velikoj mjeri ograničiti razinu curenja radioaktivne tvari, a nakon toga planiraju prekriti reaktore, oštećene u potresu i tsunamiju 11. ožujka, prenio je France presse.

Uprava i radnici najveće nuklearne elektrane u Aziji ulažu velike napore da se što učinkovitije rashlade reaktori i potrošeno gorivo u bazenima, da se dekontaminira voda zagađena radijacijom, da se smanji ispuštanje radijacije u atmosferu i tlo te da se smanji razina radijacije na cijelome području, izvijestio je Reuters.

Predsjednik uprave TEPCO-a Tsunehisa Katsumata izjavio je kako vjeruje da bi za najviše devet mjeseci pogon trebao postati siguran te doveden u stabilno stanje, a potpredsjednik TEPCO-a kazao je kako će se tvrtka, uz pokrivanje reaktora, zajedno s vlastima angažirati i na dekontaminaciji područja ugroženih radijacijom.

Katsumata je je rekao da korporacija vrši pripreme kako bi se mogla nositi s mogućim novim velikim tsunamijem. Područje je potodila serija jakih potresa nakon katastrofalnog potresa jačine 9.0 koji je pokrenuo razorni tsunami. Međutim, dodao je Katsumata, još se ne zna koliko će na kraju iznositi troškovi stabiliziranja nuklearnog postrojenja.