VIŠE OD 10 TISUĆA BRANITELJA

Rojsova 'fantomska' postrojba ostaje bez invalidnina u Hrvatskoj

Bionic
Reading

Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske posljednjih sedam dana 'mobilizira' pripadnike HVO-a! Naime, na adrese 10.009 pripadnika HVO-a odaslano je rješenje u kojem ih se, naravno svakog pojedinačno, obavještava da nemaju status ratnoga vojnog invalida u Republici Hrvatskoj jer se ne nalaze u Registru hrvatskih branitelja.

Inače, rješenje o načinu stradavanja za ovih 10.009 pripadnika HVO-a potpisao je još 1998. godine kao pomoćnik ministra obrane general Ljubo Ćesić Rojs čime su stvoreni uvjeti da ih se uvede u mirovinski sustav Republike Hrvatske. Gotovo 200 pripadnika HVO-a tužilo je Lijepu našu zbog neisplate, po njihovu mišljenju pripadajućih im invalidnina, i do sada im je pravomoćnim sudskim presudama isplaćeno više od 4,5 milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Ako bi svih 10.009 bivših pripadnika HVO-a tužilo Hrvatsku zbog neisplate invalidnina, to bi po računu Ministarstva branitelja hrvatski proračun stajalo oko 60 milijardi kuna. Da izbjegnu nove tužbe pripadnika HVO-a, koji uzgred već primaju invalidnine i obiteljske naknade u BiH gdje su i stvarno stradali, u Ministarstvu branitelja su se odlučili na ovaj korak, da im pismenim rješenjem ukažu kako nemaju status hrvatskoga ratnog vojnog invalida. Rješenja odaslana širom Lijepe naše, na uglavnom fiktivne adrese pripadnika HVO-a, u BiH su podignula na noge boračku populaciju kao i predstavnike brojnih udruga.


Najavljuju da će podnijeti žalbe na dostavljena rješenja, tvrdeći da oni jesu hrvatski ratni vojni invalidi.

'S nama nije zapovijedao Alija Izetbegović, a ni Atif Dudaković, nego naš vrhovni zapovjednik Franjo Tuđman i hrvatski generali. Mi pripadnici HVO-a smo hrvatski branitelji samo nikako da dođemo službeno do tog dokumenta iako imamo gotovo sva prava kao i hrvatski branitelji iz Hrvatske', kaže pukovnik HVO-a iz 103. derventske brigade koji je još 2001. tužio Hrvatsku zbog neisplate invalidnine.

'Predsjednik Tuđman i ministar Šušak su se dogovorili da nama, pripadnicima HVO-a, priznaju status hrvatskih branitelja. Pomoćnik ministra za personal Marinko Krešić izdao nam je potvrde da smo bili pripadnici Hrvatske vojske, a pomoćnik ministra general Rojs nam je dao potvrde o načinu stradavanja. Problem je što nama nije uručio takve potvrde, odnosno što nas nije evidentirao u bazu podataka MORH-a kao hrvatske branitelje', kaže pukovnik koji je stradao u Posavini.

Više pročitajte ovdje