udar na teheran

Rohani: Napadi dodatno učvrstili jedinstvo Irana

07.06.2017 u 18:37

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u srijedu da su napadi u Teheranu u kojima je poginulo dvanaest ljudi dodatno učvrstili jedinstvo Irana, dok su Čuvari revolucije optužili Sjedinjene Države i Saudijsku Arabiju za umiješanost u te napade

‘Današnji teroristički napadi u Teheranu samo će Islamsku Republiku Iran učiniti još odlučnijom u borbi protiv regionalnog terorizma, ekstremizma i nasilja’, rekao je Rohani u priopćenju koje je objavila agencija ISNA.

‘Još jednom ćemo pokazati da ćemo uništiti neprijateljsku zavjeru dodatnim jedinstvom i dodatnom snagom’, naglasio je.

Čuvari revolucije, elitna vojska iranskog režima, optužili su Sjedinjene Države i Saudijsku Arabiju da su ‘umiješani’ u napade u Teheranu u kojima je poginulo 12, a ranjeno najmanje 46 ljudi.

‘Ova teroristička akcija nakon susreta američkog predsjednika s čelnikom reakcionarne vlade u regiji koja je uvijek podupirala teroriste, bremenita je smislom, a činjenica da je ISIL (skupina Islamska država) preuzeo odgovornost, pokazuje da su umiješani’, ističe se u priopćenju službene novinske agencije Isne.

Mohamad Hosein Nejat, zamjenik ravnatelja obavještajne službe Čuvara revolucije, u odvojenom istupu je optužio Saudijsku Arabiju i SAD da su ‘svojim marionetama naredili’ da izvedu te napade, prenosi agencija Fars.

Čuvari revolucije su najavili odgovor

‘Čuvari revolucije su dosad pokazali da se nikad ne propuštaju osvetiti za nedužnu prolivenu krv’, ističe se u priopćenju elitne iranske vojske.

Islamska država objavila je u srijedu da su četvorica njezinih boraca počinila napad u Teheranu koristeći automatske puške, granate i samoubilačke prsluke.

Ta je skupina također zaprijetila iranskoj većinski šijitskoj populaciji daljnjih napadima, rekavši da ‘kalifat neće propustiti šansu da prolije njihovu krv’ sve dok se ne bude počeo provoditi strogi vjerski zakon. Ovo je prvi napad u šijitskom Iranu za kojeg je ta radikalna sunitska skupina preuzela odgovornost.

Bombaši samoubojice i naoružani napadači u srijedu ujutro su napali zgradu iranskog parlamenta i Mauzolej ajatolaha Homeinija, ubivši u svom dvostrukom terorističkom činu najmanje dvanaestero ljudi.