TEŠKE OZLJEDE PRI PORODU

Roditeljima za smrt bebe 410.900 kuna

02.12.2008 u 09:11

Bionic
Reading

Sud u Vinkovcima presudio je da tamošnja Opća bolnica mora obitelji Zagorac isplatiti odštetu u iznosu od gotovo pola milijuna kuna jer su liječnici na silu prirodnim putem porađali dijete teško 6 kilograma i slomili mu kralježnicu

ZAGREB - Zbog greške ginekologa beba je umrla u studenom 2005., samo dva dana nakon poroda. Dijete je zbog prirodnog poroda pretrpjelo teške ozljede kojih ne bi bilo da je rođeno carskim rezom. No, iako je beba bila teža od šest kilograma i duga 56 centimetara, liječnici su inzistirali na prirodnom porodu, a rodilju nisu podvrgnuli carskom rezu ni kada je dijete zapelo pa mu je, među ostalim, slomljena kralježnica, piše Jutarnji list

Katici i Franji Zagorac vinkovačka bolnica dužna je isplatiti 410.900 kuna za smrt djeteta.

'Izgubio sam dijete, to mi nitko ne može nadoknaditi. Moj jedini cilj je da se nikada više nikome ne dogodi nešto slično', rekao je Franjo Zagorac (44) iz sela Andrijaševci nedaleko od Vinkovaca koji sa suprugom Katicom (40) ima četvero djece u dobi od 16 do 24 godine.

U bolnici su najavili da će se o svemu očitovati danas.

Detalje nesretnog poroda ispičao je odvjetnik obitelji Josip Mađarić, napominjući da je dijete više od sat vremena vađeno vakuum ekstraktorom, a osoblje je rodilju stiskalo po trbuhu.

'U nalazu patologa vidljivo je da je dijete imalo cijeli niz dijagnoza, i to makrosomija, odnosno veliki plod, uvećana gušterača, gušenje plodnom vodom, ogrebotine po glavi, podljevi po vratu, podljevi po lubanji, moždana krvarenja, edem mozga, nagnječenje mozga, ozljede ligamenata vrata, iščašenje vratne kralježnice, podljevi po plućima, ozljede bubrega, ozljede jetre i nekroza bubrega', kaže Mađarić.

Godinu dana nakon tragičnog poroda Povjerenstvo Ministarstva zdravstva reklo je da nije bilo pogreške liječnika. No Ivan Kuvačić iz Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj kaže dijete teško šest kilograma ne može roditi niti jedna žena bez obzira na okolnosti.