e-roditelj

Roditelji više ne trebaju stajati ispred šaltera; od sada sve o potporama za novorođeno dijete imaju na jednom mjestu

22.12.2020 u 13:11

Bionic
Reading

Udruga U ime obitelji priopćila je u utorak kako je otvorila internetsku stranicu www.e-Roditelj.hr na kojoj je na jednom mjestu objedinila sve informacije o potporama za novorođeno dijete

Prva je to internetska stranica u Hrvatskoj na kojoj roditelji i svi zainteresirani na jednom mjestu, jednostavnim pretraživanjem mogu pronaći informaciju na koje financijske potpore imaju pravo temeljem rođenja djeteta od svog grada/općine, od županije i države, priopćila je Udruga.

Te, za roditelje važne informacije, dodaje, prikupila je od 20 županija, 127 gradova i 428 općina te ih unijela u bazu podataka.

Korisnici tražilice e-Roditelj.hr trebaju samo upisati svoje prebivalište (npr. Osijek) te će stranica u lako pretraživom obliku prikazati informacije o tome na koje potpore temeljem rođenja djeteta roditelj ima pravo na državnoj, regionalnoj (Osječko-baranjska županija) i lokalnoj razini (Grad Osijek). Uz to, prikazat će i koji su uvjeti za njihovo ostvarivanje (npr. određeno mjesto prebivališta, hrvatsko državljanstvo, zdravstveno osiguranje i sl.) te kako te mjere ostvariti (koja dokumentacija je potrebna, gdje je potrebno predati zahtjev i sl.).

Udruga U ime obitelji navodi da su ih na osmišljavanje i realizaciju projekta “e-Roditelj”, potaknuli sami roditelji koji često nisu upoznati s pravima na potpore koja imaju.

"Tako je tražilica e-Roditelj.hr nastala kao istoimeni projekt “e-Roditelj” koji udruga U ime obitelji provodi u partnerstvu s udrugom 4+ Cetinskog kraja. Projekt je financiran donacijama članova udruge UIO i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike", napominju u priopćenju.

UIO ističe i kako na ovaj način potiče roditelje da svoja prava ostvaruju putem interneta na platformi e-Građani, umjesto na šalterima i čekanjem u redu.