ISPOVIJEST ZLOSTAVLJANE DJEVOJKE

Roditelji su me tukli i tjerali da cijelu noć bosa stojim pred kućom

29.11.2012 u 09:13

Bionic
Reading

Šokantnu priču o zlostavljanju roditelja ispričala je Glasu Slavonije 20-godišnja djevojka koja se već šest mjeseci nalazi u osječkoj Sigurnoj kući. Kada je stigla u Sigurnu kuću imala je samo 41 kilogram

Ne žele je niti vidjeti niti čuti

Zlostavljana djevojka u najbliži centar za socijalnu skrb otišla je jer nije znala kamo bi. Rodbina joj živi u Bosni i ne poznaje ih. 'Tata me tjerao od kuće i rekao mi je da odem u centar ili u ludnicu, svejedno, samo da odem više od kuće. Htjela sam se čuti nedavno s njima, međutim rekli su socijalnim radnicima da me ne žele ni vidjeti ni čuti', priča 20-godišnjakinja. Njezina majka jedino joj je poslala zahtjev za prijateljstvo na Facebooku?!

'Mama i tata otjerali su me od kuće. Počeli su me tjerati kada sam krenula u srednju školu. Otišla sam u drugi grad i tamo bila u đačkom domu. Pred kraj srednje škole tjerali su me da se udam samo da odem. Roditelji nisu imali novca i nisu me mogli smisliti. Često sam morala biti vani na dvorištu. Po cijele noći nisam smjela ulaziti u kuću, i kada su padali kiša i snijeg. Stajala bih bosa, u kratkoj odjeći, na dvorištu pokraj kuće i plakala', priča svoju strašnu priču 20-godišnjakinja. Zlostavljanje se događalo kad god bi na vikend ili za blagdane došla iz škole u drugom gradu.

Iako su njezine tinejdžerske dane roditelji pretvorili u pakao, 20-godišnjakinja planira bolju budućnost. 'Skupila sam 900 kuna i voljela bih si uštedjeti za laptop i obuću dok sam ovdje. Po struci sam pomoćni kuhar i voljela bih se zaposliti. Ovdje imam što jesti, u toplom sam i vrlo sam zahvalna svima što imam krov nad glavom, ali voljela bih raditi i započeti novi život', rekla je.

'U domu sam dobivala 100 kuna mjesečnog džeparca. Kada bih došla kući tata je tražio novac za cigarete, a kada ne bih imala, poludio bi. Novac sam štedjela za uloške, ali bi mi roditelji uzeli novac pa sam umjesto uložaka u gaćice stavljala krpe. Često bi me tukli. Čekali bi da izraste svježa kopriva pa bi me žarili od glave do pete. U dvorištu smo imali voćke i zabranili su mi da ih berem, a ako bih ubrala koju jabuku da si olakšam bol u želucu od gladi, jer danima nisam jela, tata bi se jako naljutio, vikao bi i udarao me. Bilo mi je zabranjeno uzeti i komad kruha', nastavlja svoju ispovijest za Glas Slavonije zlostavljana djevojka. Ona je samo jedna od sedmero braće i sestara koji i dalje žive s roditeljima nasilnicima. Među djecom je i njezina godinu dana starija sestra koja je djelatnicima Centra za socijalnu skrb potvrdila kako je istina sve što je njezina sestra ispričala, ali tvrdi da se njoj zlostavljanje ne događa.

'Zbog stanja u kojem sam se nalazila 10 mjeseci nisam imala mjesečnicu. Moja 21-godišnja sestra prolazi isto. Nas dvije spavale smo na podu na madracu. Odjeću smo držale u starom hladnjaku u ljetnoj kuhinji gdje bismo nekada morale spavati iako ondje nema grijanja. Kada bi netko dolazio u goste sestra i ja morale smo biti vani ili zaključane u sobi ili šupi da nas netko ne bi vidio', prisjeća se užasa 20-godišnja djevojka. Njezin otac prima mirovinu, a majka joj je nezaposlena.

Roditelji zlostavljane 20-godišnjakinje dobili su kaznenu prijavu zbog nasilničkog ponašanja u obitelji. 'Prema Kaznenom zakonu za nasilničko ponašanje u obitelji, član obitelji koji nasiljem, zlostavljanjem ili osobito drskim ponašanjem dovede drugog člana obitelji u ponižavajući položaj kaznit će se zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina', potvrdila je Ivana Delaš, glasnogovornica PU osječko-baranjske.