POVIŠENE RAZINE BORA

Roditelji, oprez: Svaki drugi ljigavac opasan je po zdravlje vaše djece

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 01.03.2019 22:05
  • Objavljeno 01.03.2019 u 21:10
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na tržištu dječjih igračaka posljednjih godina sve su popularniji takozvani ljigavci. Osobito među školskom djecom. Da te igračke mogu biti opasne, doznaje se putem Rapexa, europskog sustava brzog uzbunjivanja. A na to upozoravaju i stručnjaci

'Od ukupnog broja analiziranih uzoraka, 50 posto je bilo neispravno, što ukazuje na problem kojem se treba stati na kraj', kaže za HRT Lidija Barušić iz Zavoda za javnost zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.

Kemijski element bor dodaje se ljigavcima kako bi bili rastezljivi, no problem je količina. Ako ga se preko ruku unese previše, može izazvati probavne smetnje, ali i ostaviti dugotrajnije posljedice na zdravlje.

Novinari HRT-a odnijeli su na analizu šest ljigavaca. Rezultati su pokazali da su tri sadržavala nedopuštenu količinu bora.

'To su duplo veće količine od onog što se smatra zdravstveno sigurnim. Znači 300 se smatra sigurnim, a mi smo pronašli oko 600', dodaje Barušić.

Nakon tog nalaza, reagirala je i sanitarna inspekcija. Dok traju dodatne analize, ti su ljigavci povučeni iz prodaje.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Odgovor Ministarstva zdravstva

- Prema godišnjem planu za 2019., krajem siječnja obavljeno je uzorkovanje pet igračaka tzv. ljigavaca, za koje još očekujemo rezultate analize, kažu u Ministarstva zdravstva.

Podaci dostupni putem sustava RAPEX pokazuju da je svaki drugi analizirani ljigavac pao na testu. Stoga, oprez: nakon igranja obvezno oprati ruke, a manju djecu, dok se igraju, ne ispuštati iz vida. Ili se mogu, umjesto ljigavcima, igrati plastelinom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!