ŠTETNI FTALATI

Koje su igračke opasne za vašu djecu?

ljetovanje igračka zelena

ljetovanje igračka zelena

Izvor: sxc.hu / Autor: sxc.hu

Pojedine se igračke najčešće povlače zbog tragova ftalata, omekšivača plastike koji mogu izazvati zdravstvene teškoće u djece

Dječje igračke u vrhu su općeuporabnih predmeta koji se u Europi sustavno kontroliraju pa je svake godine sve više izdvojenih kao rizičnih. 
Njima se krše standardi i rizik su za zdravlje i sigurnost. 
Od oko 2000 potencijalno opasnih predmeta povučenih s tržišta EU tijekom godine, najčešće su to igračke i tekstil.

Rapex – europski sustav za brzo obavješćivanje o opasnim proizvodima, postoji već gotovo sedam godina i pokazao se učinkovitim modelom zajedničkog djelovanja u vezi sa sigurnošću proizvoda kojima svakodnevno rukuju potrošači diljem EU, pa ga, premda još nismo u zajednici, i hrvatske mjerodavne službe redovito prate.

Pojedine se igračke najčešće povlače zbog ftalata u sastavu, omekšivača plastike koji mogu izazvati zdravstvene teškoće u djece. 
Također su česti mali odvojivi dijelovi igračaka neprimjereni za malu djecu do tri godine, jer oni često sve nadohvat ruke trpaju u usta, a gutanjem takvih dijelova izloženi su riziku od gušenja. 
Niz je pak primjera igračaka i dječje opreme koji lošom izradom i sastavom mogu uzrokovati ranjavanje, padove, gušenja ili trovanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi