OPAČIĆ, OSTOJIĆ, JOVANOVIĆ

Roditelji djece s teškoćama u razvoju traže smjene u Vladi

11.03.2013 u 22:52

Bionic
Reading

Roditelji djece s teškoćama u razvoju ujedinjeni u skupinu 'Pomozimo djeci s invaliditetom' u otvorenom pismu traže od premijera Milanovića da smijeni ministricu socijalne politike Milanku Opačić te ministe zdravlja i obrazovanja Rajka Ostojića i Željka Jovanovića. Razlog - nezadovoljstvo rezanjem prava za ovu najranjiviju kategoriju

Prije tri mjeseca na Markovom trgu i po cijeloj Hrvatskoj prosvjedovali su radi nagomilanih problema.

'Mi se borimo protiv nevidljivosti, borimo se zato da naša djeca imaju ravnopravan položaj u ovome društvu, govorili su roditelji i tražili izmjenu Zakona o socijalnoj skrbi, olakšavanje administrativnih poslova i bolju lokalnu mrežu za pomoć. Sve se centraliziralo u Zagreb', žalili su se roditelji.

Trebaju im kažu mobilni timovi jer im fale specijalisti - logoped, defektolog...

Danas roditelji djece s teškoćama u razvoju ujedinjeni u grupu 'Pomozimo djeci s invaliditetom' u otvorenom pismu traže od premijera da smijeni ministricu socijalne politike, ministra zdravlja i ministra znanosti. Jer njihovi zahtjevi koje su ponavljali zadnjih mjeseci - nisu usvojeni. Spominjali su uskraćivanje ortopedskih pomagala i predlagali promjenu Pravilnika o pomagalima.

Ministarstvo zdravlja između ostalog im je pismeno odgovorilo: 'Izvješćujemo Vas da se započinje s aktivnostima za reviziju Pravilnika u okviru koje će se razmatrati i prijedlozi roditelja djece s teškoćama u razvoju'.

Jedan od problema bila je zakonska odredba da roditelji djece s teškoćama u razvoju imaju pravo na samo pola invalidnine ako je dijete više od četiri sata dnevno u nekoj ustanovi. Od ministrice Opačić - pismeni odgovor i najava novog zakona: 'Smatramo da treba poticati, a ne diskriminirati djecu s poteškoćama da se što više integriraju u društvo putem škola i drugih institucija pa će se sporna odredba mijenjati u Zakonu o socijalnoj skrbi koji je u pripremi i bit će donesen do kraja godine'.

Do novog zakona Ministarstvo socijalne politike i mladih osigurat će pet milijuna kuna preraspodjelom sredstava. Tako bi pravo na punu invalidninu imali roditelji i one djece koja borave više od četiri sata dnevno u nekoj instituciji.