DOK VARGA SIPA OBEĆANJA

Roditelji djece s malignim bolestima na rubu živaca

12.02.2015 u 21:21

Bionic
Reading

Udruge roditelja djece oboljele od malignih bolesti pozvale su u četvrtak zdravstvenu administraciju da hitno pristupi uređenju Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj te definira početak uređenja centra u Osijeku koji bi se skrbio za djecu s malignim bolestima na području cijele Slavonije

Na okruglom stolu koji je u povodu Nacionalnog dana djeteta oboljelog i liječenog od maligne bolesti tradicionalno organizirao Klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti 'Sanus', roditelji oboljele djece iz 14 udruga upozorili su na nedostatak prostora i uvjeta za adekvatno liječenje u bolnici u Klaićevoj, u kojoj, kako su istaknuli, trenutačno rade samo dva hemato-onkologa.

Na hemato-onkološkim odjelima prehrana je loša, nedostaje osoblja, specijalista hematologa i medicinskih sestara, kliničkih psihologa i radnih terapeuta, upozoreno je na skupu koji je okupio velik broj djece liječene od malignih bolesti i njihovih roditelja.

Skupu su se odazvali ministar zdravlja Siniša Varga, njegov pomoćnik Miljenko Bura te ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec, koji su istaknuli da je ove godine 17 posto više prihoda osigurano za rad bolnica.

'Jedan od visokih prioriteta bit će odjeli za dječju onkologiju', istaknuo je ministar. Vezano uz Klaićevu, poručio je da se traži rješenje za najbržu realizaciju preseljenja te bolnice.

Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2012. godini od malignih bolesti u Hrvatskoj je oboljelo 97 djece u dobi do 14 godina, odnosno 145 djece u dobi do 19 godina. Podaci Registra govore i da najviše djece oboljeva od maligne bolesti u Zagrebu, zatim u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, a najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece su leukemija, maligni tumori mozga i leđne moždine te limfomi.

Na upozorenja oboljele djece da nakon provedenog liječenja kroz primanje krvi oboljevaju od hepatitisa, a nemaju mogućnost dobiti učinkovite lijekove jer nisu stavljeni na listu HZZO-a, ravnateljica HZZO-a je istaknula kako očekuje da će se već ove godine na listu Zavoda uvrstiti pametni jednokomponentni lijekovi koji jamče 90-postotno izlječenje.

Na skupu je najavljena i izgradnja edukacijsko-rehabilitacijskog centra u Krasnom, a pomoćnik ministra Miljenko Bura poručio je da će država stati iza tog projekta koji 'ulazi u ozbiljnu fazu'.

'Prepoznali smo potrebu da stanemo iza ovoga projekta', rekao je Bura koji je najavio osnivanje radne skupine, u koju će biti uključeni i članovi udruge roditelja, a koja će preuzeti taj projekt i omogućiti njegovu što bržu realizaciju.

Na skupu je ponovno otvoreno pitanje Nacionalne zaklade za liječenje djece u inozemstvu, a predstavnici zdravstvene administracije najavili su izradu zakona o zakladi za zdravlje, koji će definirati financiranje liječenja u inozemstvu iz humanitarnih zaklada.