STRAVIČNO OTKRIĆE

Robovlasnici u Britaniji držali 24 muškarca

12.09.2011 u 13:15

Bionic
Reading

Zbog stravičnog otkrića 24 muškarca zarobljena u kamp-naselju u Bedfordshireu, britanska policija ispituje petero ljudi, a za troje osumnjičenih se još uvijek traga. Zarobljeni muškarci živjeli su u boksovima za konje, kavezima za pse i starim karavanima, a neki su bili zarobljeni i do 15 godina

Četiri muškaraca i jedna žena uhićeni su u nedjelju pod sumnjom da su zarobili 24 muškarca u kamperskom odredištu Greenacre u Leighton Buzzardu.

Policija je zatočenike pronašla u lošem zdravstvenom stanju, a živjeli su u boksovima za konje. Svi su prebačeni u liječničke ustanove, gdje se utvrđuje njihovo zdravstveno stanje.

'Vjerujemo da su neki ondje živjeli i radili i do 15 godina, dok su neki bili zatočeni nekoliko tjedana', rekli su u policiji, piše BBC.

Riječ je o engleskim, poljskim i rumunjskim državljanima, a osim robova, u kamp-naselju pronađeni su oružje, novac i droga.

Robovlasnici su muškarcima prvo obećali plaću od 80 funti na dan, no kada su došli u kamp, dočekalo ih je nešto sasvim drugo.

'Ošišali su im kosu, držali su ih u boksovima za konje, kavezima za pse i starim karavanima, radili su i nisu primali nikakvu plaću, a dobivali su vrlo male količine hrane', rekli su u policiji.

Deseci policijskih vozila u nedjelju poslijepodne nalazili su se na mjestu zločina, koje je ograđeno visokim zidovima. Neki muškarci koji su se našli u zarobljeništvu 'regrutirani' su po socijalnim ustanovama i pučkim kuhinjama, a neki su bili alkoholičari.

Pojedinci su imali malo bolji tretman, ali im se prijetilo premlaćivanjem i odmazdom u slučaju bijega. Neki su ipak uspjeli pobjeći, a njihovi iskazi doveli su policiju do stravičnog otkrića.