najmoderniji sustav

Robot Hugo od ožujka asistira na operacijama u KBC Split

03.04.2024 u 15:00

Bionic
Reading

U KBC-u Split uspješno je obavljeno desetak operacija pomoću robota asistenta Hugo, vrijednog 5,7 milijuna eura, prve operacije su obavljene 11. ožujka i od tada se provode redovito, izvijestio je u srijedu ravnatelj KBC-a Julije Meštrović

Robot asistent Hugo RAS tvrtke Medtronic vrijedan je 5,7 milijuna eura, najmoderniji je sustav za robotsku kirurgiju i prvi takav u hrvatskim bolnicama.

Današnji je dan velik ne samo za KBC Split već i cijelo hrvatsko zdravstvo, poručio je Meštrović koji kaže da tamošnji kirurzi na robotu rade već nekoliko tjedana i najavljuje da će splitska bolnica biti edukacijski centar za robotsku kirurgiju u tom dijelu svijeta.

"Zahvaljujući višegodišnjem radu došla je i ta napredna vrsta kirurgije u Split i Hrvatsku. To se ne bi dogodilo da naši kirurzi nisu toliko stručni da smo morali uvesti robotsku kirurgiju kao završni vid njihova naprednog rada. Ovaj projekt nikada ne bi uspjeli realizirati da nije bilo izvora financiranja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti", rekao je Meštrović.

Pročelnik Klinike za kirurgiju KBC-a Split Zdravko Perko objasnio je da tijekom operacije kirurg preko konzole upravlja robotom. Opseg pokreta instrumenata kojim se upravlja puno je veći nego u konvencionalnoj laparoskopskoj kirurgiji, što će omogućiti precizniji rad na područjima gdje je malo prostora, kao što je mala zdjelica.

"Sve operacije koje smo do sada napravili su u abdominalnoj kirurgiji, uskoro će s operacijama krenuti urolozi, ginekolozi, te dječji i torakalni kirurzi. Do sada smo operirali desetak bolesnika, a idući tjedan ćemo započeti s operacijama na želucu", najavio je Perko.

Za sada dnevno pomoću robota možemo obaviti četiri operacije. To je veliki izazov za sve nas, a interes bolesnika uvijek je na prvom mjestu i poduzimamo sve potrebne predradnje kako bi ishodi liječenja bili što bolji", izjavio je.

Sustav za robotsku kirurgiju je krajem prošle godine instaliran, kalabriran i testiran u operacijskoj sali Klinike za kirurgiju KBC-a Split, gdje je obavljen i simulacijski trening za osoblje.

Obuku na Hugu je u par mjeseci prošlo dvanaest članova medicinskog osoblja. Pomoću Huga i robotski asistirane kirurgije obavljaju se operacije u području abdominalne, torakalne, urološke i ginekološke kirurgije.