PRED VIJEĆEM SIGURNOSTI UN-A

Robinson pozvao na uhićenje Mladića i Hadžića

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.12.2009 21:56
  • Objavljeno 03.12.2009 u 21:52
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Predsjednik Haškog suda (ICTY) Patrick Robinson u četvrtak je pozvao Vijeće sigurnosti UN i članice UN-a na odlučnu akciju kako bi se omogućilo uhićenje posljednje dvojice haških bjegunaca, ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića i vođe pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji Gorana Hadžića

'Dovršetak svih haaških suđenja je na vidiku. No, jedna prepreka ostaje, a to je stalno izmicanje pravdi Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Neuspjeh da se tu dvojicu optuženika privede pravdi narušit će povijesni doprinos Vijeća sigurnosti UN u izgradnji mira na prostoru bivše Jugoslavije', rekao je Robinson podnoseći izvješće Vijeću sigurnosti UN.

Cropix

Cropix

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Ratko Mladić


Pozivajući Vijeće i članice UN-a na akciju za uhićenje Mladića i Hadžića, on je naglasio kako za njihovo uhićenje nije prekasno, te da bi radi njih ICTY trebao zadržati mehanizam za suđenje i nakon završetka svog rada.

On je također upozorio na problem kadrovskog osipanja ICTY-a i pozvao Vijeće da pruži punu financijsku i drugu potporu sudu kako bi mogao dovršiti preostala suđenja s istom pravnom kvalitetom kao i dosadašnja.

Govoreći o ispunjavanju strategije dovršetka rada suda, Robinson je kazao da od ukupno 161 optuženih pred ICTY-em, još samo jedan optuženi čeka početak suđenja, koje treba početi 17. prosinca. Ukupno 24 optužena su trenutačno na suđenju u devet predmeta, a još 13 optuženih je u žalbenom postupku.

Prema njegovim se riječima u 2010. očekuje dovršetak pet suđenja, a još tri u prvoj polovici 2011., dok bi suđenje Radovanu Karadžiću, ratnom čelniku bosanskih Srba, trebalo završiti u kolovozu ili rujnu 2012., a žalbeni postupak početkom 2013. godine.

Robinson je najavio da će se 23. i 24. veljače 2010. u Haagu održati konferencija posvećena očuvanju pravnog naslijeđa ICTY-a, s oko 300 sudionika, uključujući predstavnike Vijeća sigurnosti UN, Europske unije i nacionalnih pravosuđa zemalja nastalih na prostoru bivše Jugoslavije

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi