NATJEČAJ ZA BLOK BADEL

Rješenje od 1,6 mil. kuna neće biti obvezujuće za investitora

22.12.2011 u 13:00

Bionic
Reading

Grad Zagreb i Društvo arhitekata Zagreba predstavili su danas međunarodni natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Bloka Badel, omeđenog Vlaškom, Martićevom i Derenčinovom ulicom te Kvaternikovim trgom

Riječ je prvom natječaju koji će u potpunosti biti proveden putem interneta, bit će otvoren od 27. prosinca 2011. do 22. ožujka 2012. godine, a ukupna vrijednost mu iznosi 1,6 milijuna kuna s PDV-om. Međunarodni žiri nagradit će četiri prva rada, a pobjedniku će pripasti 30 tisuća eura
Prostor od 30.000 m2 Grad u budućnosti ima u planu urediti po modelu javno-privatnog partnerstva u kojem je zamišljeno da bude deset posto javnog sadržaja. Ostatak bi trebao biti kombinacija stambeno-poslovno-trgovačke namjene kako bi se pokušao dodatno oživjeti taj dio Donjeg grada, ali i zadovoljiti apetiti potencijalnog privatnog investitora.

Pobjednički rad, odnosno idejno rješenje, u konačnici neće biti obvezujuće za investitora, a predsjednik DAZ-a Damir Ljutić ističe kako će biti obvezujuće samo djelomično.

Na njegove riječi nadovezala se Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, kazavši kako će pobjedničko rješenje pomoći u 'lakšoj izradi Detaljnog urbanističkog plana'.

Ono što natječaj predviđa jest da se sačuva zgrada bivše Badelove destilerije te pročelja bivše tvornice Gorica i jedno koje se nalazi unutar bloka.

Iako je do zakopavanja prve lopate još dalek put, u Gradu i DAZ-u vjeruju da će se nakon završenog natječaja ipak otići korak dalje te da će se, za razliku od brojnih natječaja koji su se proteklih tridesetak godina provodili, ovaj u konačnici i realizirati.