MESIĆ O BLOKADI PREGOVORA

Rješenje izvan međunarodnog prava bilo bi opasno

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.04.2009 13:35
  • Objavljeno 30.04.2009 u 13:23
mesić degert

mesić degert

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Drago Sopta

'Hrvatska inzistira na rješavanju graničnih pitanja isključivo na temelju međunarodnog prava jer bi pristanak na bilo što drugo bio opasan presedan zbog kojeg bi cijela regija još dugo ostala izvan Europske unije', rekao je u četvrtak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić

Mesić je to rekao u uvodnom govoru kojim je počela jednodnevna konferencija 'Proširenje EU: pet godina poslije - postignuća i iskustva' koje su zajednički organizirali delegacija EK u Hrvatskoj i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH.

Mesić je podsjetio kako je Hrvatska 'u skladu s hodogramom prošlogodišnjeg izvješća o napretku željela završiti pregovore o punopravnom članstvu u EU do kraja ove godine'. Pregovori su, nastavio je, već dulje vremena zaustavljeni i to 'zbog jednog bilateralnog pitanja - graničnog spora sa susjednom Slovenijom'.

'Mi inzistiramo da se granična pitanja rješavaju isključivo na temelju međunarodnog prava. Jer pristati na nešto drugo bio bi opasan presedan koji bi cijelu ovu regiju još dugo držao izvan Unije', istaknuo je Mesić, dodavši da blokada pregovora šteti svima, a ne samo Hrvatskoj, prije svega regiji, jer je ostala 'bez vjetra u leđa neophodnog za nastavak reformi'.

Hrvatski predsjednik rekao je kako je već postignut značajan napredak u pregovorima i da su pomaci vidljivi te je ustvrdio kako je Hrvatska pred provedbom najzahtjevnijeg djela reformi, onih strukturnih te da joj predstoji i promjena Ustava nužna za funkcioniranje unutar Unije. Unatoč usporavanju proširenja zbog objektivnih čimbenika, nastavio je Mesić, EU i dalje ulaže napore prema približavanju regije europskim standardima.

Iako objektivne okolnosti poput globalne financijske gospodarske krize te predstojećih europskih izbora stavljaju, po riječima predsjednika Mesića, proces europskog proširenja u drugi plan, on se mora nastaviti, jer je to 'most koji će nas dovesti do cilja'.

Prije predsjednika Mesića nazočnima u zagrebačkom hotelu Sheratonu obratio se i voditelj delegacije EK u Hrvatskoj Vincent Degert. Peta obljetnica najvećeg vala proširenja EU, po Degertovim riječima, razlog je za ponos, ali 'kad se pogleda zemljovid Europe, vidi se da na njemu nedostaje jedan dio'.

'Nedovršeni posao je regija jugoistočne Europe i upravo zato želimo uspješno nastaviti politiku proširenja kako bi sve zemlje regije ušle u EU', kazao je Degert. Kad je riječ o Hrvatskoj, prijeđen je velik put i mi doista želimo da ona postane 28. zemlja članica', ustvrdio je veleposlanik Degert, te napomenuo kako do punopravnog članstva Hrvatske u EU postoji još zapreka i izazova ali i ustvrdio kako iskustva EU iz dosadašnjih proširenja potvrđuju kako nema razloga da se to ne riješi uspješno i da se Hrvatska pridruži europskoj obitelji kao punopravna članica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi