'potencijalno opasno'

Rim na nogama: Beč bi Južnim Tirolcima dao i austrijsko državljanstvo

10.09.2018 u 12:06

Bionic
Reading

Austrijska vlada ponudit će manjini s njemačkim materinjim jezikom u Južnom Tirolu austrijsko državljanstvo. Prijedlog je još u proceduri, a najava o davanju državljanstva uznemirila je službeni Rim

Kako javljaju agencije, talijanski ministar vanjskih poslova Matteo Salvini ljutito je reagirao na plan austrijske vlade da pripadnicima manjine koja govori njemačkim jezikom u talijanskoj pokrajini Južni Tirol odobri austrijsko državljanstvo.

Talijanska vlada je zbog planova Beča sazvala izvanrednu sjednicu, dok je Salvini prijedlog ocijenio 'neprikladnim' i potencijalno opasnim.

'Jedinstven je proces to da austrijska vlada gura predloženi zakon kao aktualni predsjedajući Vijeća EU-a, što bi značilo da potiče neslogu, umjesto da se koncentrira na postupke koji bi vodili slozi između dvije zemlje', izjavio je Salvini.

Bečki prijedlog o davanju dvojnog državljanstva stanovnicima Južnog Tirola pojavio se još krajem prošle godine.

>>> Jezična bitka Talijana i Nijemaca u Južnom Tirolu

Podsjetimo, Južni Tirol je stoljećima pripadao Austriji, ali je nakon Prvog svjetskog rata dodijeljen Italiji, u kojoj ima status autonomne pokrajine te je Austriji temeljem međunarodnog prava omogućena zaštitna funkcija u toj pokrajini.

Tijekom posljednjeg popisa stanovništva 2011. godine, 70 posto stanovnika izjasnilo se kao govornici njemačkog jezika.

  • +10
Tirol Izvor: Promo fotografije / Autor: ©Schultz-ski.at

Stanovnici Južnog Tirola pozdravili su plan, dok je manjina koja se služi njemačkim jezikom u susjednoj pokrajini Trentino izrazila žaljenje zato što Beč i taj dio nije uključio u svoj plan. Stanovnici Trentina, naime, argumentiraju kako je on godinama bio u sastavu nekadašnje Habsburške Monarhije, što im, prema njihovu mišljenju, daje povijesno pravo na austrijsko državljanstvo.